Банкеръ Daily

Общество и политика

Спекулира се с честността на вота, заяви Стефан Янев

Твърденията, че има нередности в подготовката на изборите, са спекулации, заяви в началото на правителственото заседание служебният премиер Стефан Янев. Целта е да се дискредитират изборите в предварителен порядък и да се постави под съмнение легитимността и автентичността на изборния резултат. Основната цел на тези внушения е българските граждани да бъдат демотивирани да гласуват в изборния ден, каза още премиерът.

Янев определи като недопустимо и осъдително фундаменталното право на избор да е залог и жертва на тяснопартийни и конюнктурни интереси. И гарантира, че служебният кабинет е предприел всички действия, за да гарантира свободата, прозрачността и честността на вота. "Няма място за притеснение, че има нещо нередно в подготовката на изборите. Българските граждани ще могат да гласуват спокойно, свободно и без притеснение", увери той. Министър-председателят изтъкна, че очакванията към политическите партии са да генерират идеи, да са ангажирани с подготовката и разработването на управленски политики, а не с активни мероприятия, целящи да дискредитират основни демократични процеси и процедури. "Българската политика се нуждае от възраждане, смислена промяна и почтени хора, които да работят за родината си", подчерта той.

Стефан Янев призова българите да са активни и да упражнят правото си на глас на изборите в неделя. "Това е изключително важно, защото изборите са основата на демократичния процес. Механизмът, който реално ни дава възможност да влияем върху процеса по вземане на решения за това кой как да управлява и какви политики да бъдат прилагани впоследствие. Трябва да сме активни, отговорни и съзнателни, когато участваме в електоралния процес. Възползвайки се от правото си на избор, утвърждаваме демокрацията и гласуваме за нея“, отбеляза той. И допълни, че високата избирателна активност ще доведе до легитимен парламент, а впоследствие до съставянето на стабилно редовно правителство. "Това правителство трябва да започне необходимите за страната ни реформи, надявам се, като започне с реформата в съдебната система", заяви министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във