Банкеръ Weekly

Общество и политика

СПЕКУЛАНТИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ БЪРЛОГИТЕ СИ

И през тази седмица на фондовата борса се разигра поредната сцена от сапунената опера, която бизнесът гледа от началото на тази година. Докато в залата на тържището на площад Македония скучаеха по няколко брокери, техните шефове следяха резултатите от деветия търг на масовата приватизация и изчисляваха дали е изгодно да закупят заявените от тях акции от него. Тази алтернативна заетост логично доведе до спад на борсовите обороти. Например бяха изтъргувани два пъти по-малко акции на най-ликвидното през последните месеци дружество Албена. С книжата на Слънчев бряг изобщо не бяха сключени сделки. Все пак по отделни позиции започнаха да се появяват анонси за покупка на по-големи количества акции. Брокери смятат, че някои по-рисково настроени играчи са убедени, че тези книжа са достигнали абсолютния си минимум и оттук нататък очакват цените им да растат.


Акциите на Лукойл Нефтохим загубиха нови 10% от стойността си. Докато седмица по-рано сделки с тях се осъществяваха по 6.80 лв., в четвъртък нивото им беше едва 6 лв. за една. Но изглежда, че акциите на петролната рафинерия вече са достигнали дъното. За това говорят анонсите за покупка на тези книжа на цена около 6 лева. Акциите на Солвей-Соди вдигат котировките си за втора поредна седмица. В четвъртък собствениците можеха да получат за книжата си 6.50 лв. за една. Все още обаче цената на акциите на завода за калцинирана сода е на половината в сравнение с нивото й отпреди година. Брокери смятат, че по-голямо поскъпване може да се очаква чак след приватизацията на ТЕЦ-Девня, на Геосол - Провадия, и на кариерата за варовик в с. Чернево, за които единствен кандидат е Солвей-Соди. Повишаване на котировките на компанията е възможно и след пускането на държавния дял в нея на фондовата борса.


Бавно възстановяват позициите си акциите на Албена. Оптимистите се зарадваха, че през цялата седмица цената им се задържа над 6 лв. за книга. Въпреки неотдавнашното разочарование, че печалбата на дружеството за миналата година не беше разпределена, се намират инвеститори, които са склонни да купуват на това ниво. Основание за положителни очаквания дават добрите финансови резултати на компанията и прогнозите за силен туристически сезон.


През седмицата нямаше сделки с книжата на Слънчев бряг поради липсата на продавачи. Иначе в четвъртък отделни инвеститори предлагаха за акции на дружеството по 4.30 лева за една. Някои играчи очакват книжата на Слънчев бряг да поскъпнат до два пъти. Основание за това им дава печалбата на курорта за миналата година - по 6 лв. за акция. Освен това бившият приватизационен фонд Слънчев бряг холдинг притежава над 10% от книжата на компанията и има сериозни намерения за защитава покрай своите права и тези на останалите миноритарни собственици. Не така обаче стоят нещата при Златни пясъци. След приватизацията на дружеството цените на книжата му прескочиха нивото от 4.50 лева. Още тогава експерти коментираха, че тези равнища са доста високи в сравнение с тези на останалите търгувани на борсата компании. През седмицата котировките на дружеството бяха около 3.50 лева. Очакванията за следващата са цените отново да спаднат и е възможно те да достигнат дори до 3 лв. за акция.


Въпреки добрите финансови резултати на тютюневите компании книжата на Булгартабак холдинг загубиха нови 7.50% от стойността си. Сделка имаше дори и под 20 лв. за една. Брокерите обаче запазват оптимизма си за цените на акциите на това дружество в средносрочен план и съветват спекулантите да купуват от тях. Причината е, че се очаква холдингът да бъде приватизиран от първокласен чуждестранен инвеститор от ранга на Филип Морис или Галахър.


Слабо поскъпнаха книжата на най-голямата компания от отрасъла Благоевград-БТ. Сделки с тях през седмицата се сключваха по 22 лева. Още в първите дни на следващия период се очаква раздвижване на цените на акциите на предприятието в посока нагоре. В четвъртък инвеститорите не можеха да купят книги дори по 22.50 лева. Продавачите пък искаха за всяка своя акция най-малко по 24 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във