Банкеръ Weekly

Общество и политика

СПЕКУЛАНТИ СЕ ПРИЦЕЛИХА В ДОБРУДЖАНСКАТА ЗЕМЯ

Пазарът на земята в Добричко живна. През последните седмици котировките за покупка на декар от най-плодородните земи скочиха с около 20 лева. В някои общини от областта нивите се търгуват дори по 220 лв. за декар. А само преди година максималната сума, която собствениците на земя в района можеха да получат, беше около 160 лв. за декар. Но цените са само в отделни общини в Добруджа. Това са районите, където се е създала реална конкуренция между арендаторите. Облагодетелствани в това отношение са лицата, които навремето са притежавали земи в Генерал Тошево, Шабла, Балчик и Каварна. Арендаторите там плащат на собствениците годишен наем от 20-25 лв. на декар. Повече от три пъти по-ниско се търгуват земите в Тервел и Крушари, където кооперациите не са изплащали рента през последните шест-седем години. Различни са цените на земеделски имоти и от гледна точка на големината на парцелите. Обикновено се търсят ниви, чиито размери са най-малко 40 декара. Такива обаче са много малко. Причината е, че при връщането на земите те бяха разпокъсани между многобройните наследници. Така например имот, който преди 1944 г. е бил 200 дка, сега е разделен на 10-15 парцелчета от по най-много 20 декара. Агенциите за недвижими имоти в Добричко са се посветили на това да уедряват земеделските площи, като при това купуват нивите по 80-100 лв. за декар, след това ги продават на крайния инвеститор. С този свой почин агенциите може би по-бързо ще осъществят прокламираната от земеделското министерство идея за комасация, и то като стъпват на пазарните принципи.


През последните години земя основно купуваха арендаторите. От началото на това лято обаче интерес към влагане на пари в добруджанска земя проявяват т.нар. портфейлни инвеститори или спекуланти от различни краища на България. Те разчитат на слуховете, които витаят в областта, че до края на годината цените на земята ще се покачат рязко. Основание за това им дава нарасналата финансова мощ на предприемачите, които обработват чужда земя. Според слухове сред тях преобладава нагласата да вложат натрупаните средства в покупка на свои ниви, за да са сигурни, че и в бъдеще ще има какво да обработват.


За разлика от Добрич, където пазарът на земя вече е добре развит, и още някои прилежащи райони, никъде другаде в България не се търгува активно с ниви. Във Варненско и Силистренско купувачите достигат в отделни случаи и до оферта от 100 лв. на декар, но дори и за тази цена няма достатъчно качествено насрещно предлагане. В по-голямата част от страната сделки изобщо не са сключвани. Причината според местните брокери е, че търсене на практика няма, а се предлагат малки имоти от ниска категория, които не могат да се обработват лесно. Сделки се регистрират от време на време само в Благоевградска и Пловдивска област. Максималните цени по тези места са около 60-80 лв. за дка ниви от първа категория.


В последно време напъни за създаване на действащ пазар на земята се прави и от Министерството на земеделието и горите. От няколко месеца в уебсайта на ведомството има страница, където заинтересованите могат свободно да представят оферти за покупка или продажба на ниви. Сериозните участници на пазара обаче не могат да намерят почти никаква информация за състоянието му. На ИНТЕРНЕТ-страницата на МЗГ са анонсирани доста странни предложения за продажба. Например потенциалните инвеститори имат невероятната възможност да закупят земя в с. Тутраканци, Провадийско, на цена от 115 хил. щ. долара на декар. Такива са поне 80% от офертите в сайта. Очевидно подателите им са хора, които просто искат да се пошегуват с идеята на министерството. Такива оферти компрометират иначе добрата идея на чиновниците от министерството да извадят на светло цените на земеделската земя. Опити за централизиране на информацията за наличните оферти се правят и от някои български ИНТЕРНЕТ-портали като net.info и dir.bg, но анонсите в тях са още по-малко на брой.


Всъщност пазар на земята ще има, когато от земеделие ще могат да се изкарват добри пари. Засега ги постигат само арендаторите от Добруджа и затова и там собствениците продават имотите си на прилични цени. В останалите райони силно частно земеделие няма. Когато то стане факт, ще потръгне и пазарът на земята. А дотогава всякакви инициативи на държавните органи ще са безполезни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във