Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецсъдът: Не сме разрешавали подслушване на политици

Специализираният наказателен съд отрича да е издавал разрешения за подслушване на политици. От ведомството съобщават, че са направили проверка на съдебните регистри и от нея станало ясно, че Спецсъдът не е разрешавал да се прилага СРС спрямо служебния премиер Стефан Янев и лица от политическите партии "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ".

"По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“ за това, че Специализираният наказателен съд е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от Специализираният наказателен съд не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите", обясняват от съда.

От институцията допълват, че дейността на Специализирания наказателен съд по прилагане на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и до момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност.

„Неколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен“, посочват от Специализирания наказателен съд.

„И през настоящата година Специализираният наказателен съд ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и ЗСРС на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства“, се казва още в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във