Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокурори се обявиха против "въвличането на държавното обвинение в политически скандали"

Спецпрокурори се обявиха против въвличането на държавното обвинение в "политически борби, скандали и противоречия". Според тях искането на оставката на обвинител номер едно Иван Гешев е недопустимо. 

Публикуваме пълния текст на позицията:

Прокурорите и съдебните служители от Апелативна специализирана прокуратура изказваме своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата на Република България прокурори, следователи и съдебни служители, които честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения.

Изразяваме безпокойството си от опитите за намеса в работата на българската прокуратура поради нейните действия, насочени към спазването на върховенството на Закона. Споделяме призивите на Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите в България и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за отстояване на конституционно установения принцип за разделение и независимост на властите в Република България, за преустановяване на опитите за подчинение на съдебната власт, част от която е и българската прокуратура и поставянето й в ситуация на зависимост от политически субекти.

Възразяваме срещу опитите Прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противоречия. Възмутени сме от квалифицирането на българските магистрати като мутри, което уронва престижа прокурорската институция, която през всичките години на своето съществуване е била, продължава да бъде и за напред ще бъде стожер на борбата с престъпността.

В тази връзка, недопустимо е да се иска оставката на Главния прокурор на Република България с цел да се попречи на българската прокуратура да изпълнява своите функции по правораздаване и да бъде въвлечена и намесена в политически скандали и манипулации.

Като съвестни и отговорни граждани на Република България призоваваме към спазване на българските закони, към уважение на институциите и спазване разделението на властите.

Реакцията на магистратите идва след като вече пет дни поред протестиращи настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. В подкрепа на протестите се обяви посолството на САЩ в България, както и Европейската комисия.

В отговор на декларацията на американското посолство у нас, Гешев се закани в Twitter, че "Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!".

След заканата на главния прокурор държавното обвинение огласи СРС-та с разговори между обвиняемия бизнесмен Васил Божков, депутата от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов, в които те обсъждат антиправителствените протести.

"Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", написа обвинител №1 в отново Twitter и добави линк към съобщението на прокуратурата.

Тезата на държавното обвинение бе лансирана по-рано от говорителя на главния прокурор Сийка Милева - обвиняемият бизнесмен Васил Божков и подсъдимият банкер Цветан Василев си партнират с политици и журналисти с цел да оказват натиск върху съдебната система.

"Преди няколко месеца бяхме наясно с атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, магистратите и техните семейства. Атаки, в които участват някои медии, а и български политици. Продължението на тези атаки предстои и следващата стъпка е посочена от лица, привлечени към наказателна отговорност“, каза Сийка Милева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във