Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокуратурата задържа за 72 ч. генерала, шпионирал за Русия

Специализираната прокуратура е привлякла като обвиняем българския генерал, за който по-рано през деня бе обявено, че е шпионирал в полза на Руската федерация. Мъжът е задържан за 72 часа.

Ето и цялото съобщение на спецпрокуратурата:

"След получена информация от Държавна агенция „Национална сигурност“ в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 105, ал.1 от НК - за това, че от 2016 г. до настоящия момент български генерал от резерва се е поставил в услуга на чужда държава, за да ѝ служи като шпионин, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

Същият е координирал своите действия с руски гражданин, за когото е установено, че е лице с дипломатически имунитет - съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София, чиито действия нарушават Виенската конвенция за дипломатически отношения и накърняват държавния суверенитет на Република България.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че българският генерал от резерва е участвал в редица мисии зад граница, заемал е и различни длъжности в Министерство на отбраната. Във връзка със служебните му задължения той е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и ЕС.

В хода на воденото под ръководството на Специализираната прокуратура разследване е установено, че висшият военен от резерва е събирал класифицирана информация, отнасяща се до вътрешно-политически въпроси на Република България и я е предавал на служителя в дипломатическата мисия на Руската Федерация в София.

За прикритие на дейността си лицата са провеждали конспиративни срещи, използвали са преносими флаш-памети и устройства за криптиране на информацията.

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания на 2 адреса и лек автомобил, собственост на българския гражданин. В жилищата са намерени и иззети голям брой електронни носители на информация, тефтери, лаптопи и хартиени носители. Предстои назначаване на компютърно-техническа експертиза за проверка на наличната информация с оглед установяване нейния произход и класификация по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

Специализираната прокуратура е уведомила главния прокурор на Република България за установените обстоятелства, свързани с нерегламентираната разузнавателна дейност в страната от служителя в посолството на Руската Федерация в София, ползващ се с дипломатически имунитет.

Съгласно установения ред, главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните данни за извършваната нерегламентирана разузнавателна дейност в страната с оглед предприемане на съответни действия по компетентност.

След анализ на събраните доказателства, по отношение на българския гражданин е съставено постановление за привличането му в качеството на обвиняем. Издадено е постановление за задържане за срок до 72 часа."

Разследването е започнало по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност“, че от 2016 г.  до настоящия момент български генерал от резерва е извършнал нерегламентирана разузнавателна дейност в полза на Русия. По неофициална информация става дума за о.з генерал Валентин Цанков, а руският дипломат е съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София.

Установено е,  че Цанков е участвал в редица мисии зад граница, заемал е и различни длъжности в Министерство на отбраната. В тези си качества е имал достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. Събирал е основно класифицирана информация, отнасяща се до вътрешнополитически въпроси на Република България и я е предавал на руския дипломат. Това ставало на конспиративни срещи. Използвали са се преносими флаш-памети и устройства за криптиране на информацията, съобщават от прокуратурата. 

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания на 2 адреса и лек автомобил, собственост на българския гражданин. В жилищата са намерени и иззети голям брой електронни носители на информация, тефтери, лаптопи и хартиени носители. Предстои назначаване на компютърно-техническа експертиза за проверка на наличната информация с оглед установяване нейния произход и класификация по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

Валентин Цанков е в в ареста за 72 часа.

За акцията съобщи рано тази сутрин главният прокурор Иван Гешев. С туит в профила си в "Туитър" той поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за нея. "Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи" написа Гешев.

В контекста на тази реформа бяха и коментарите в Народното събрание - на Хамид Хамид от ДПС и на Атанас Атанасов от ДБ.

Това е трето досъдебно производство за шпионаж в полза на Русия, а руският дипломат- седмият, уличен за това само в рамките на последните две години.

Съгласно установения ред главният прокурор Иван Гешев е уведомил за случая министъра на външните работи Теодора Генчовска

Facebook logo
Бъдете с нас и във