Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокуратурата влезе в офиси на Божков, иззе още културни ценности

Множество нови предмети с белезите на културно-исторически ценности са намерени и иззети от офиси на Васил Божков в София, съобщават от спецпрокуратурата.

Артефактите са с неизяснен произход и в нереставриран вид. Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия. Според държавното обвинение те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. „Московска“ 43.

Миналата седмица  Васил Божков разпространи новината, че предлагат за продажба ритон от колекцията, който е купил миналата година от Лондон.  Тоест иззетият от прокуратурата експонат от неговия музей по някакъв начин е изнесен и се е появил сред търговци на Запад, казва колекционерът. 

До момента от Националния исторически музей (НИМ) не показват ритона, а директорката доц. Бони Петрунова единствено заявява, че всичко, което е донесено от офисите на фондация „Тракия”, е в музея и нищо не е изнасяно. 

Междувременно Божков съобщи, че е заведено дело пред международни правни институции за "незаконното изземване и неясната съдба" на предметите от колекцията му. В съобщението си във Фейсбук  бизнесменът, който вече има задочно повдигнати 18 обвинения от българската прокуратура, не посочва къде е завел делото срещу държавата за античната му колекция.

Артефактите на Божков бяха изнесени от офиса му по нареждане на прокуратурата в началото на годината. Тогава от фондация "Тракия", която стопанисва колекцията, обявиха, че държавните органи направили опит да изземат ценни антични предмети в чували. Това беше отречено от Министерството на културата, което отговаря за опазването на историческото наследство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във