Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокуратурата събира международни експерти за оценка на антиките на Божков

Специализираната прокуратура разпространи снимки и видео на иззетите предмети от античната колекция на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. От държавното обвинение обявиха, че ще бъдат поканени учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, за да направят експертна оценка на предметите. Изрично са посочените държави са Германия и Италия, ще се търси съдействието и на още археолози от Европейския съюз.

Експертите ще трябва да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на антиките.

От спецобвинението припомнят, че откритите в музея на намиращия се в Дубай хазартен бос предмети са 6778 броя.  В момента се намират в Националния исторически музей, където се съхраняват при спазване на утвърдените правила и под охраната на МВР.

Към прессъобщението има снимки и видео, на които се виждат ритоните на Васил Божков. Уточнено е, че това се прави, за да опровергаят неверни твърдения за иззетите антики.

Божков твърдеше, че един от ритоните от колекцията му е предлаган на свободния пазар, докато се води иззет като веществено доказателство. Той настояваше прокуратурата да го покаже.

Преди около месец държавното обвинение съобщи, че е приключило с писването и изземването на предмети от музея на Божков. Процедурата продължи няколко месеца.  Беше обявено, че от антиките само 212 са регистрирани, като има съмнение, че това е станало на занижени цени. Затова ще се прави и експертиза на предметите, като говорителят на главния прокурор Сийка Милева не изключи античната колекция да бъде национализирана.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във