Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокуратурата ще проверява Татяна Дончева за корупция

Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание. 

Образувана е проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор. След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от Наказателния кодекс.

Преди дни председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обвини зам.-председателя на парламента и депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме" Татяна Дончева, че е опитала да разцепи групата на ИТН, като е предлагала пари и постове. В предаването "Студио Хъ" по телевизията "7/8 ТВ" Йорданов заяви, че на 12 август в 17:30 ч. Дончева отишла в офиса на депутата от ИТН Радостин Василев, за да го убеждава да разцепи групата на партията и ако нейната партия получи третия мандат от президента, да може с тези гласове да реализира правителство.

По думите на Василев, Дончева е поискала да бъдат отцепени 20-30 депутати, за да гласуват извън политиката на ИТН. "500 K" е пишело на листчето, което Дончева държала пред себе си и пишела имена на знакови лица от групата на ИТН. Зам.-председателят на парламента обаче не предложила словесно на Василев пари, нито му е показвала листчето пред лицето.

"Не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Нито знаем дали това са пари за един депутат, нито знаем дали това въобще са пари, но е естествено нормалните хора да си помислят това", обясни Василев.

Дончева отхвърли обвиненията с аргумента, че като депутат в най-малката парламентарна група няма как да обещава министерски постове. Тя се закани да съди Тошко Йорданов и Радостин Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във