Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокуратурата разследва чиновници от МВР за измама

Полицаите бяха строени да позират с новите китайски джипове.

Спецпрокуратурата разследва длъжности лица от МВР заради данни за потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност" за закупуване на превозни средства за нуждите на ведомството, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) поиска МВР да върне около 6 милиона евро в бюджета на ЕС заради нарушения при голям търг за покупка на високопроходими автомобили. Разследващата службата препоръчва на българската прокуратура да образува дело за злоупотреба с власт срещу отговорните служители на МВР.

Основният проблем е, че министерството е използвало европейските пари за купуване на залежали в складовете високопроходими автомобили, вместо нови. Проверката на ОЛАФ е започнала през юли 2018 г. след сигнал за измама и присвояване на средства от европейския фондове за вътрешна сигурност и миграция, усвоявани от МВР.

От държавното обвинение съобщават, че преди около месец, по разследването има получени от Европейската служба за борба с измамите  документи. Заедно с тях има и препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна търговия с влияние. По разследването вече са обвинени двама души - секретарите на президента Илия Милушев и Пламен Узунов, за когото става дума в доклада на ОЛАФ. като прокуратурата работи и по извършени корупционни и длъжностни престъпления.

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във