Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокуратурата проверява казуса с гражданството на Кирил Петков

Специализираната прокуратура обяви, че още на 24 август е образувана преписка по казуса с гражданството на бившия служебен икономически министър и лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков". Прокурорската преписка е образувана въз основа на сигнал, получен в Спецпрокуратурата. Споменава се и медийна публикация по казуса от 22 август.

"Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура. На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление", се посочва в съобщението.

Конституционният съд (КС) обяви във вторник (12 октомври), че е приел доказателствата по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. КС обаче отказа да изслуша Петков. Мотивът на съда е, че като заинтересовани страни могат да се конституират - при това при определени хипотези, само действащ народен представител и действащ президент и вицепрезидент. Отхвърлено е било и искането по делото за гражданството му да се изиска становище от експерт по международно публично право.

Очаква се КС да се произнесе по казуса преди изборите на 14 ноември, в които Петков участва като водач на две листи на "Продължаваме промяната". Преди седмица Кирил Петков показа публично документите за гражданството си, от се разбра, че канадското му гражданство е прекратено на 20 август, т.е. близо два месеца и половина след встъпването му на поста служебен министър на икономиката.

Бившият министър защитава позицията, че след като е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство още на 21 април, той е изпълнил изискването на конституционните текстове, че министрите и депутатите могат да имат само българско гражданство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във