Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокуратурата проверява ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова

Специализираната прокуратура е образувала проверка по сигнал на ГЕРБ, свързан с разследването, по което на 17 март бяха арестувани лидерът на партията Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. В сигнала, подаден от административния секретар ГЕРБ, се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности, посочва спецпрокуратурата, без да уточнява кого визират хората на Борисов. Спецпрокуратурата обаче е компетентна да разследва премиера и министрите. Затова се предполага, че атаката на ГЕРБ е насочена срещу премиера Кирил Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Ако установи, че има данни за престъпление, извършено от друг, например редови полицай, тя ще прехвърли казуса на компетентната прокуратура.

ГЕРБ искат прокуратурата да разследва образуването на производството, по което Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа. Затова и от Софийската градска прокуратура, която наблюдава това производство, са изискани информация и документи.

Разследването за изнудване на Васил Божков, по което бяха задържани тримата, беше образувано в условията на неотложност от МВР след разпит на премиера Кирил Петков. Прокуратурата обаче обяви, че няма доказателства, на базата на които да повдигне обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова и затова тримата бяха освободени. Прокуратурата не веднъж посочи, че МВР е опорочило разследването, че е нямало право да го стартира и т.н. Затова тримата, както и премиерът Петков бяха разпитани наново от следоветел, за да бъдат "санирани" действията на МВР. Активността на МВР обаче провокира прокуратурата да се размърда и най-сетне да поиска разпита на Васил Божков от Дубай като свидетел.

Във връзка с високия обществен интерес Специализираната прокуратура ще информира периодично обществеността за извършените действия по проверката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във