Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокуратурата пита срещу кои лица има право да работи

Ръководителят на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова поиска от председателя на 47-то Народното събрание Никола Минчев и министър-председателя Кирил Петков спецобвинителите да получат "списък с лицата, заемащи висши публични длъжности, от който прокурорите да се информират, спрямо кои лица, заемащи висши публични длъжности имат право да работят".

Повод за искането е изказване от вчера на премиера Петков.

След като снощи вътрешният министър Бойко Рашков съобщи за разследване по сигнал срещу вицепремиера Асен Василев, министър-председателят каза „Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие“.

В писмото си до самия Петков и председателя на Народното събрание Валентина Маджарова цитира дефиницията на „безобразие“ според речника на БАН – „крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение и възмущение“ и заключава, че изказването на Петков „грубо нарушава принципа за разделение на властите, върховенството на закона и поставя под съмнение, че има личности, които са над закона“.

В писмото си ръководителката на спецобвинението уведомява премиера и парламентарния председател за адреса на спецпрокуратурата, за телефона и имейла като очаква, освен списък на публичните личности, с които да могат да работят спецобвинителите, и информация за критериите, които, според двамата, характеризират едно досъдебно производство като „безобразие“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във