Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокуратурата: Нено Димов е причинил щети за близо 2 млн. лв.

Бившият екоминистър в третия кабинет на Бойко Борисов Нено Димов и бившият кмет на Перник Севделина Ковачева ще отговарят за източването на язовир "Студена" към промишлени предприятия за сметка на 97-те хиляди жители на общината. Димов отива на съд за умишлена безстопанственост заради това, че не е упражнил правомощията си по стопанисване и опазване на водния ресурс. Така от април до ноември 2019 г. е имало "разпиляване на публична държавна собственост – над 1 млн. кубика вода. Равностойността е малко над 1,9 млн. лева", обясни говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Бившият екоминистър е утвърждавал графици, с които е трябвало да даде приоритет на питейно битовите нужди на перничани, а не на промишлени нужди. Въпреки, че в ресорното министерство са знаели, че водния ресурс намалява, той е дал разрешение водата от язовира да се използва и за промишлени цели.

Бившият и. д. кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно престъпление, защото не е обявила навреме режим на водата, въпреки че е имало информация в общината за силно занижен воден ресурс.

Кръстев посочи, че около 2 месеца 12 геодезисти са обследвали язовира, разпитани са били 156 свидетели, има множество експертизи, включително деветорна техническа експертиза. Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отбеляза, че обвинителите настояват делото да се гледа в Перник, защото "обществото следва да знае".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във