Банкеръ Daily

Общество и политика

Спецпрокуратурата: Има сходства при 4 взрива на боеприпаси у нас

През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция "Жандармерия" анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първият случай е от ноември 2011 г. до с. Долни дол, когато е взривен склад, собственост на търговско дружество ЕМКО. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Част от унищожената продукция по информация на Министерство на икономиката също е собственост на търговско дружество ЕМКО. Третият случай също е от 2015 г., когато е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ-Сопот в с. Иганово. Четвъртият случай е от 2020 г. до град Мъглиж, когато е взривен склад за капсул детонатори и капсул възпламенители на завод „Арсенал“-Казанлък.

„В разследваните случаи има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта на предизвикването на пожара е намиращите се наблизо хора да се оттеглят. Предполага се, че времевият период за гасене на пожарите е използван за задействане на зарядите“, посочи Сийка Милева. По думите ѝ категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно.

Общото между тези случаи е, че продукцията, която е унищожена е собственост на ЕМКО на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и е била предвидена за износ в бивши съветски републики и Украйна.

„В никой от случаите не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за възникването на пожарите. И при четирите случая унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна“, допълни говорителят на главния прокурор.

Засечени са и шестима граждани на Руската федерация, които са пребивавали по това време в страната ни. Трима от тях вече са обвинени за опита за отравяне на Емилиян Гебрев.

Преди седмица Чехия официално обвини двама руски агенти за избухване на складове за боеприпаси през 2014 г. и изгони 18 руски дипломати. Впоследствие местни медии обвързаха случая конкретно с дейността на Гебрев, цитирайки информация от чешките служби. А премиерът на страната Андрей Бабиш и вътрешният министър Ян Хамачек също подкрепиха тази версия.

Боеприпасите в складовете във Върбетице е трябвало да бъдат изпратени в България, заяви и президентът Милош Земан. По думите му е имало договор за покупко-продажба, Гебрев е платил аванс, така че "може да се смята за доказана българската следа".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във