Параграф22 Daily

Общество и политика

Спецобвинението ожали върховенството на закона пред ЕК

Кой знае защо чак днес (14 март) специализираната прокуратура информира, че на 11 март се е провела първата по рода си среща на ръководството на обвинението с представители на Европейската комисия, отговорни за изготвяне на доклада за върховенството на закона в ЕС.

Акцентът на срещата беше поставен върху дейността на Специализирана прокуратура във връзка с противодействието на корупцията по високите етажи на властта и законопроекта за закриване на специализираните структури на съдебната власт, се посочва в съобщението. На представителите на Европейската комисия беше предоставена информация относно броя на образуваните и приключени досъдебните производства за корупция в периода от 2018 г. до 2021 г., уточняват от спецобвинението.

От предоставените на ЕК материали става ясно, че през 2021 г. спецпрокуратурата е ръководила 292 досъдебни производства за същински корупционни престъпления, както и за престъпления евентуално извършени от длъжностни лица с вероятен корупционен мотив и злоупотреба със служебно положение. "В периода от 2018 г. до 2021 г. Специализирана прокуратура е приключила досъдебни производства за корупционни престъпления и е предала на съд обвиняеми лица, както следва: за 2018 г. приключените разследвания са 10, като на съд са предадени 18 лица; за 2019 г. приключените разследвания са 14, като на съд са предадени 44 лица; за 2020 г. приключените разследвания са 17, като на съд са предадени 56 лица; за 2021 г. приключените разследвания са 27, като на съд са предадени 66 лица. На Европейската комисия е предоставена информация и относно длъжностното качество на лица, които са предадени на съд за корупционни престъпления – министри, заместник-министър, председател и главен секретар на Държавна агенция, полицейски и митнически служители, общински съветник, кметове и др., съобщават от пресцентъра на спецпрокуратурата. 

Валентина Маджарова, административен ръководител на Специализирана прокуратура, е заявила на представителите на Европейската комисия, че законопроектът за закриването на специализираните съдилища и прокуратури застрашава върховенството на закона в България. С него се цели единствено и само закриване на структури на съдебната власт, които са доказали своята ефективност в борбата с организираната престъпност, е казала Маджарова. Тя е заявила също, че със законопроекта не се извършва съдебна реформа и не се предоставя никакво ново решение за борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, което неминуемо ще доведе до негативен ефект.

В съобщението на спецобвинението се уточнява, че представителите на ЕК са пожелали да им бъдат предоставени писмени данни за дейността на ведомството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във