Банкеръ Daily

Общество и политика

Специалните части имат най-доброто, което може да се желае, похвали се Борисов

"Нашите специални части имат най-доброто, което може да се желае. Не сме съкратили нито един разход. Всичко, което са поискали, сме им дали. Не могат да се оплачат." Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той посети военния учебен център "Црънча" по случай Празника на Българската армия.

"Имам симпатия към тези войски, защото те са не само изключително подготвени, но когато имахме миграционен натиск или терористи и диверсанти, дори и в рамките на града, те могат да действат като специалните ни части в МВР. В пълна координация са с колегите от баретите и с НАТО-вските служби и армии. Мнението за тях е изключително добро”, каза още премиерът и продължи - "Няма риск, могат на три полюса да водят учение. 6 милиона лева имат да си направят казармата, за да може следващия път като дойда, да видя новата сграда. Както обикновено, по български, те поискаха още да я разширим - от 2,7 милиона, финансирането стана 6 милиона лева. Надявам се наесен да ни поканят да видим готовата казарма със столови и фитнеси, но и съвместните учения с останалите НАТО-вски части, да можем като домакини да ги поканим на нещо добро."

Разговаряйки с командира на поделението, министър-председателят отбеляза, че не е "орязал нито една стотинка". 

Борисов подчерта, че въпреки радостта от празника, трябва да сме наясно, че епидемията в никакъв случай не е преминала. 69 са новите заразени днес, но "те са на клъстери". Затова е взето и решението да се премахнат КПП-тата.

"Но виждате, всички, които пристигат от чужбина, пренасят вируса. Как ще тръгне така туризма у нас", констатира още премиерът. И добави, че днес има рекорд в Европа – 30 000 починали.

На въпрос на репортер дали България е избързала с разхлабването на мерките, премиерът отговори, че всяко разпускане е след внимателен анализ, като гражданите трябва да спазват хигиенни мерки.

"Нищо допълнително не сме разхлабили, което да развали рамката на картината. Ако има ред и дисциплина в спорта на открито и разходките на хората, ще продължим. Разхлабваме само това, което да донесе повече сила, здрав дух и възможност хората на се усещат карантината така. България е с най-слабите мерки", допълни Борисов.

Той уточни, че във вторник е весен Законът за санитарните мерки, а в петък ще е извънредното заседание на парламента, на което ще бъде гласуван.

"Престъпно е заразени българи от чужбина да се върнат и да заразят цял квартал", смята министър-председателят.

Той съобщи, че започва засилено тестване в домовете за възрастни хора в цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във