Банкеръ Daily

Общество и политика

Специализирани центрове ще помагат на младите хора да си намерят работа

Специализирани центрове ще помагат на младите хора да се реализират на пазара на труда.  Проектът за "Разработване и внедряване на стандарти за качество при предоставяне на младежки услуги в България", който Министерство на младежта и спорта и Министерство на труда и социалната политика изпълняват съвместно, цели да предостави услуги с реално действие за развитието на младите хора в страната. Спортният министър Красен Кралев подчерта при подписването на проекта по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, че подобен проект в сектор “Младеж” се реализира за първи път, като целта е да се създадат качествени младежки услуги. 

При реализирането на този проект ще бъдат създадени младежки центрове в различни градове в страната, където младите хора ще имат възможност да се срещнат с професионалисти. Ще могат да разговарят с квалифицирани социални работници, за да получат консултация как могат да се включат в обучения и дори да реализират и организират кампания по тяхна идея. Изработените стандарти за младежки услуги ще бъдат предоставени и използвани за различни държавни политики, насочени към младите хора. 

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова изтъкна, че тази политика в подкрепа на младите български граждани ще бъде реализирана, благодарение на европейската солидарност и финансов ресурс от почти 5 милиона лева. “България е една от страните, които в последните няколко години се справя добре с намаляването на младежката безработица. Имаме позитивна тенденция, в момента най-голямото предизвикателство, свързано с пазара на труда, е липсата на подготвени кадри сред младежите. Все още има млади хора, които нямат желание да учат или да работят - затова нашите съвместни усилия са насочени към това да информираме младите хора за техните възможности за реализация”, коментира Русинова.

Тя подчерта, че през изминалия програмен период за младежки програми са похарчени 250 млн.лева, а през програми за стажуване са преминали над 15 000 младежи. Над 100 трудови борси в страната работят само по младежки програми. 

Според нея, благодарение на проекта потенциалът на младите хора ще бъде активиран, ще бъде дадена възможност за стажуване, за намиране на работа и за участие в обществените процеси. Очаква се дейностите по изпълнението му да започнат на 1 юли. Срокът на изпълнение е 30 месеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във