Банкеръ Daily

Общество и политика

Спасителният екип за Боян Петров ще достигне след ден до лагер 2

Спасителният екип, който осъществява спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров, ще достигне до лагер 2 в събота. Това заяви китайският посланик у нас Джан Хаджоу, който даде повече подробности за издирването на Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите. 

По думите му китайската страна разполага с екип от 100 души, които са разделени в три групи - спасители, медицински лица и логистични екипи. Операцията се ръководи от известен китайски алпинист, съобщава NOVA.

Посланикът на Китай обясни, че първата група, която се състои от 12 човека, е пристигнала вчера в лагер 1, разположен на 6380 м надморска височина. Останалите 13 души остават в базов лагер. 

Спасителите ще се опитат да стигнат до лагер 3 (7300 м) преди 13 май, когато се очаква малко по-добро време, коментира Хаджоу.

Прогнозите за утре отново предвиждат снеговалеж и ниски температури от -12 до -25 градуса по Целзий. 

Припомняме, че по-рано днес в издирването се включиха два хеликоптера. Те в момента са на 25 км от върха на специално изграден плац и когато времето е подходящо, ще облетят района около лагерите на разстояние от 10 км. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във