Банкеръ Daily

Общество и политика

Спасители в ръжта

Както повечето българи напоследък, седнах да изпия сутрешното си кафе, потънал в кахърни мисли за бъдещето на държавата. Само един бърз поглед обаче, върху онлайн новините и телевизионните сутрешни блокове, ме накара широко да се усмихна. Осъзнах, че положението е оптимистично, защото само за минути се сблъсках с не един, а с минимум трима спасители на страната!

Първо, останах впечатлен, че президентът Плевнелиев, въпреки многото си ангажименти напоследък, е намерил време да даде интервю за агенция „Ройтерс“. В него той уверява, че Българската Народна банка ще вземе решение по случая КТБ през октомври. Все си мислех, че президентът не е началник на централната банка, но щом казва...май трябва да съм спокоен - Плевнелиев се гласи да оправя финансите. Освен това той вече говори от името и на правителството: Служебният кабинет напълно ще подкрепи това, което реши БНБ“, казва той пред Ройтерс. И продължава: „Служебният кабинет ще подготви вдигане на фискалния дефицит от планираните 1.8% от БВП на малко под 3%“.

Е, кой казва, че нашият президент имал ограничени правомощия? Ето, сам се е заел с банките, вече е решил какво ще подкрепи или не правителството, въобще истински спасител на нацията.

Вече малко по-спокоен, цъкам дистанционното на телевизора. Що да видя- нов спасител. Вече ни спасява веднъж, но иска пак.

„Не виждам кой може да изправи фалиралата държава по-добре от мен“, заявява невъзмутимо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по една от големите телевизии. И продължава: „Ако искаме да няма задкулисие, трябва този, който носи реалната отговорност, да става и премиер, за да носи отговорност и за правителството“, визирайки, разбира се, себе си.

За да ме успокои напълно, Борисов допълва, че вече бил готов с кабинет за след изборите. Вече дишам значително по-леко –щом „генералът“ пак се е нагърбил с тежката задача да ни спасява, няма мърдане, просто зареждаме хладилника с постните пици и сме окей.

Все пак, решавам да погледна и другата голяма телевизия. Не щеш ли и там изниква спасител! При това-„прекалено голям и опасен“, както сам се определи. Разбира се, това е не друг, а Николай Бареков. Научих, че парите му са абсолютно чисти, колегата просто получил добро обезщетение от ТВ7 –около 4 млн. лв. и с тях сега правел кампанията си. Освен това, Бареков е бивш голям приятел на предишния спасител - Борисов, така че няма причина да не му се доверим. Разбираме още, че може да разчитаме и на много сериозен помощник-спасител. Името му е Делян Пеевски.

„Последната ми среща с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се е състоя през 2009 г. Като приятел на Борисов и много добър познат на Пеевски, направих опит да ги сдобря. По времето на управлението на ГЕРБ е бил използван административния капацитет на Делян Пеевски“, разказа Бареков.

Разбира се, вече съм далеч по-спокоен и въздъхвам с облекчение.  Кандидати за спасяване на държавата, както и помагачи за това благородно деяние не липсват.

При толкова много спасители обаче, се сещам за гениалния роман на Селинджър „Спасителят в ръжта“. Разгръщам книгата, за да си припомня защо е озаглавена така. Главният герой, 16-годишният Холдън, който се лекува в психиатрична клиника, разказва на сестра си за своята мечта: "Все си представям малки дечица да си играят на някаква игра в една голяма ръжена нива........А аз стоя на ръба на някаква шеметна пропаст. И каква ми е работата? Да спасявам всяко дете, което тръгне към пропастта." Ясно. Затварям книгата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във