Банкеръ Weekly

Общество и политика

Спасяват столичната топлофикация с нов модел на управление без смени в ръководството

След като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране започна обяви, че започва три наказателни процедури срещу "Топлофикация" - София, сега общината реши да въведе нов модел за управление на дружеството. Решението беше обявено на пресконференция от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Новият модел на управление обаче не означавало смяна на сегашното ръководство, а нов начин на функциониране на дружеството. Герджиков призна, че столичното парно се намира в изключително лошо състояние и единствено една голяма модернизация може да оправи нещата. Новият модел ще гарантира още, че собствеността ще остане в ръцете на Столична община, увери той и добави, че местната власт няма да приеме дружеството да бъде приватизирано, каквото предложение беше направено от министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Според шефа на общинския съвет услугата трябва да остане общинска, така че да се гарантира качество и достъпност до всички граждани на София.

"През последните дни чухме няколко тези, които ни учудват. Твърдението на министър Стойнев, че трябва да се проверяват топлинните счетоводители, е абсурдно. Ако не беше изказване на министър, щях да си помисля, че е грешка. За мен е съмнение дали "Топлофикация" е приоритет на министерството, защото ние направихме много предложения, но нито едно не беше прието", продължи с упреците председателят на общинския съвет. Той обеща общината да разгледа всяка една от жалбите срещу "Топлофикация", подадени заради високи декемврийски сметки за парно.

Неговият заместник Николай Стойнев категорично отхвърли твърденията на енергийния регулатор, че общината се е отказала изненадващо от общите условия, което щяло да доведе до отпадане на лихвите върху прогнозните сметки и да понижи фактурите за парно на столичани. "През миналата година бяха създадени работни групи, които работеха за подобряване на услугата и предотвратяване на кражбата на топлинна енергия", обясни Стойнев. По думите му за съжаление обаче от всички тези мерки и предложения едва няколко са били приети реално.

"Държавата ще налее пари и ще купи фалирали дружества, като "Ремотекс"-Раднево например, а в същото време - нехае към дружество като "Топлофикация"", коментира зам.-председателят на Столичния общински съвет и определи тези действия като безотговорни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във