Банкеръ Daily

Общество и политика

"Спаси София" сигнализира за трагичното състояние на тротоари по булевард "Витоша"

Неправителствената организация "Спаси София" се оплака от лошото състояние на тротоарите по бул. Витоша - между Света Неделя и Съдебната палата

Те определят състоянието им като "срам за всяка европейска столица". 

"В сърцето на града, един от най-оживените тротоари от години е развалина - счупени и "плюещи" плочки, криви колчета, бетонови замазки", коментират от организацията. 

"Нима никой в Общината не е забелязал трагичното състояние на тротоара? Цената ли ви плаши- за няколко квадрата плочки или просто сме свидетели на поредната проява на безотговорност към града ни? Или може би се чака поредният грандиозен проект, този път за ремонт на пл. Св. Неделя, който трябва да ни реши всички проблеми?", питат от "Спаси София" в публикация на фейсбук страницата им. 

Те настояват кметът Йорданка Фандъкова да накара подчинената ѝ администрация да работи ежедневно. 

"За да може София да стане подреден и красив град, преди да се изливат десетки милиони в "знакови" проекти ала Графа, градът трябва да се поддържа. Крайно време е Йорданка Фандъкова да накара подчинената ѝ администрация да работи ежедневно, а не да се надява веднъж на 40 години да се ремонтира (некачествено) някой обект, след което отново изцяло да забрави за него. Ежедневната поддръжка и старателната работа изискват по-малко средства и усилия и носи ежедневни видими резултати. Отправяме предизвикателство към кмета - ремонтирайте показания тротоар в най-кратки срокове!", завършва позицията им. 

В края на ноември миналата година Столичната община обяви архитектурното студио "Фуксас" за победител в конкурса за обновлението на района около "Света София". Дни след това срещу проекта се обявиха инициативният комитет "Граждани за София“, както и двете професионални организации у нас – Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България.

Причината за недоволството им е предстоящото изсичане на дърветата около храма.

Представеният проект на студио "Фуксас" предвижда отсичането на съществуващите към момента 50-годишни кестени около църквата. В проекта е заложено засаждането на нови фиданки, което според архитектите пък ще затрудни пешеходното движение в този участък.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във