Банкеръ Daily

Общество и политика

"Спаси София" предлага нова автобусна линия за южните квартали

Гражданската организация "Спаси София" предлага нова автобусна линия 173 за по-добър транспорт в южните квартали на столицата. Общинският съветник и активист на "Спаси София" Борис Бонев е внесъл доклад в Столичния общински съвет.

Ако предложението бъде прието, то линията ще свърже няколко големи квартала с метрото, наземния транспорт, големите бизнес зони, а също така и болниците "Токуда" и УМБАЛ "Свeта Анна".

"Предлагам линията да свързва квартал "Овча купел" и бул. "Цариградско шосе", като преминава по бул. "Тодор Каблешков", кв. Хладилника и бул. "Пейо Яворов". Тя ще осигури директни връзки, които към момента не съществуват, и за хиляди софиянци ще представлява истинска алтернатива – без необходимост от прекачване или пътуване до центъра", мотивира предложението си Бонев.

В доклада от организацията отбелязват, че по този начин ще се осигури директна и бърза връзка между квартали като "Овча купел", "Павлово", "Бъкстон", "Манастирски ливади", "Гоце Делчев", "Хладилника", "Изток", "Полигона" и "Младост 1", които в момента не са свързани и пътуването помежду им изисква прекачвания и загуба на време. 

"Автобус 173 ще свързва шест радиални булеварди, две линии на метрото и три бизнес зони с десетки хиляди работещи – при бул. „България“, на "Хладилника" и около бул. "Цариградско шосе". Убедени сме, че линията ще бъде много натоварена, защото дава изцяло нова алтернатива за пътуване. С това целим привличане на нови пътници в градския транспорт, особено на работещите, които заради липса на алтернативи, масово ползват личните си автомобили и така участват в задръстванията и замърсяват въздуха", допълват от организацията. 

За да се осигури по-бързо пътуване, Борис Бонев предлага линията да се движи като експресна в част от маршрута си, избягвайки зоните със задръствания.

"Метрото не може да покрие всички направления и затова е важно да създадем бързи и удобни връзки с наземен транспорт, които го допълват", категорични са от неправителствената организация, която призовава гражданите да подкрепят предложението като изпратят становище към Столичната община. 

Активистите припомнят, че предложението е обсъдено и подкрепено от четиримата районни кметове, през чиито райони минава удължената линия – "Овча купел", "Витоша", "Триадица" и "Лозенец" и уточняват, че "част от тях проведоха консултации с граждани и инициативни комитети, които също подкрепиха инициативата. Докладът вече е внесен и се надявам да бъде подкрепен от всички политически партии."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във