Банкеръ Weekly

Общество и политика

Спаринг на парламентарния тепих

Делян Добрев с червена вратовръзка.

Нищо ново под полилеите в нашия парламент. Първият рунд на политическия боксов мач обикновено е между "големите" ГЕРБ и БСП. А вторият между "по-малките" - Патриотите и ДПС. Така всяка партия от управляващата коалиция си има постоянен спаринг партньор от опозицията. И нито една от представените в Народното събрание формации няма опасност да загуби формата си до следващите избори.

Депутатите от БСП упорито и методично изпълняват заканата си всеки пленарен ден да настояват за оставката на народния избраник от ГЕРБ Делян Добрев, докато той не си я подаде отново. В сряда (7 февруари) левицата за трети път поиска отстраняването от пленарната зала на Добрев. Тон даде социалистът Иван Ченчев. "Във връзка с решение №2 от 30 януари 2017 г. по конституционно дело №8 от 2017 г. и без да упражнявам фиксация в никого, а с вяра в правотата на Конституционния съд ви призовавам, г-жо председател, да отстраните от зала гражданина, вече в това му качество, Делян Александров Добрев", обяви Ченчев. 

Пръв да брани ексенергийния министър скочи шефът на правната комисия Данаил Кирилов, който заплашително предупреди опозицията. "За пореден път грубо се нарушава правилникът на Народното събрание. Ние сме разработили бланка, в която ще вписваме името на всеки, който е нарушил правилника. С тази бланка ще сезираме парламентарната Комисия за конфликт на интереси и тя ще трябва да наказва нарушителите. Моля, това мое изказване също да се счита за сезиране на комисията", заяви Кирилов. Както е тръгнало, при следващо провинение на червените Кирилов може направо да казва колко дни обществено полезен труд да положат в някоя градинка.

Председателят на парламента Цвета Караянчева също не пропусна възможността да защити колегата си. Тя обясни, че решението на Конституционния съд не засяга статута на Делян Добрев като народен представител и на практика потвърждава, че такъв правен казус понастоящем не съществува, тъй като в момента няма валидна негова оставка, която да бъде гласувана. И затова тя нямала основание да отстрани Добрев.

Самият хасковски депутат не можа да се въздържи и да не вземе думата. "Колегите от БСП са недоволни от постигнатото вчера (6 февруари) споразумение от кабинета на премиера Бойко Борисов за допълнителни реформи в енергетиката", защити се той, следвайки линията на Борисов и Цветанов, че червените завиждат на ГЕРБ заради големите успехи в управлението. "Може би се чувстват уязвени и за да не се случат тези реформи, искат по някакъв начин да успеят да ме отстранят от зала", продължи с нелепите обяснения Добрев. Отделен въпрос е каква е неговата експертиза и роля при вземането на решения от МС.

Следващите му думи обаче подсказаха, че май нервите му няма да издържат на тази игра с оставката, тъй като прозвучаха като глупаво дребно заяждане с левицата. "Моят експеримент с червените вратовръзки, днес е още по-червена, се оказа успешен. Крайният резултат е, че колегите отляво като видят червено, ако не се носи от техен колега, реагират като бик на червено", опита се да оригиналничи и иронизира той.

След като приключиха с размяната на словесни крошета около станалата вече историческа оставка, депутатите отхвърлиха още на първо четене внесен от ДПС законопроект за по-лесно вземане на българско гражданство. Според вносителите тяхното предложение премахвало дискриминационни текстове в съответния закон. Този проект за промени пък стана удобен повод за ДПС и Патриотите пак да влязат в схватка.

След гласуването в пленарната зала стана ясно, че над 2 млн. турци (в края на 1989-а бяха близо `1 млн. - б.р.), родени в България, или техните наследници в Турция, които доброволно са се отказали да бъдат част от държавата ни съгласно доброволните изселнически спогодби от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век, няма да могат да получат българско гражданство.

От движението защитиха проекта си, като изтъкнаха, че повече от десет години след ратификацията на Европейската конвенция за гражданството Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими. ДПС предложиха синхронизиране на българското законодателство с европейските стандарти в производствата по българското гражданство и премахване на дискриминационното разграничаване на кандидатите по признака "национален или етнически произход". Депутатът Хамид Хамид попита: "Какво правим ние, като български народни представители, за тези, които и без това са български граждани, но просто нямат документ за това? Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрани политици пречат те да си получат документа за българско гражданство."

Реакцията на "Обединени патриоти" не закъсня. "Вие предлагате всички тези хора по изселнически спогодби да получат българско гражданство, включително и техните потомци, деца и внуци! Всички - стотици хиляди и милиони!!  Като целта е една-единствена - Турция да има още по-огромно влияние в България и в българската политика. Е, това няма да го допуснем", отговори Юлиан Ангелов от ВМРО.

"Прави впечатление че мотивите на вносителите са пет реда, без да е указано за кого е законопроектът. Очевидно има какво да крият. Накрая Хамид призна, че става въпрос за стотици хиляди", коментира по-късно в кулоарите Борис Вангелов от парламентарната група на "Обединени патриоти". По думите му на всички било ясно, че става дума за изселниците от България в Турция. "Първо, те твърдят, че в нашето законодателство има дискриминация, но не поясняват кой е дискриминиран, а е ясно, че те имат проблем с това, че лица от български произход вземат гражданство по облекчен ред", допълни той. И припомни, че редица държави имат такава политика - да предоставят гражданство на своите етнически и исторически общности, останали извън пределите на съответните държави. Такава били  Германия, Израел, Унгария, Гърция и други.

Вангелов уточни, че според спогодбите, подписани между България и Турция, изселниците губят българското си гражданство и в сега действащото законодателство има норми, които възпрепятстват те отново да си го възстановят. Депутатът посочи чл. 27, параграф 4 от Закона за българското гражданство, където ясно се казвало, че гражданството може да бъде възстановено, ако основанието, въз основа на което си загубил гражданството, си е загубило своето значение или е отпаднало. Той изброи и основанията: "Спогодбите между България и Турция и указите на държавния съвет на НРБ. Те нито са отменени, не са денонсирани и има върховенство спрямо вътрешното ни законодателство, а ДПС се опитва от години през режима на натурализация и възстановяване да прекара тези изселници и техните потомци, които възлизат между 1 и 2 млн., да станат правоимащи и да придобиват българско гражданство, което е напълно недопустимо и незаконно."

Facebook logo
Бъдете с нас и във