Банкеръ Daily

Общество и политика

Спадът в икономиката ще стигне 8%, прогнозира Георги Кадиев

Годишният спад на приходите ще бъде около 5 милиарда, а спадът в икономиката за тази година ще надхвърли 6%, колкото смята правителството и ще бъде 8 на сто „или малко отгоре“. Това прогнозира пред БНР лидерът на партия „Нормална държава“ и бивш заместник-министър на финансите Георги Кадиев. 

Кадиев смята, че изтегленият от правителството неотдавна заем е бил необходим. На мястото на финансовото министерство бих изтеглил и по-голям заем, подчерта Георги Кадиев и се мотивира с ниските лихвени нива. „По-добре ги дръж в джоба си за лоши времена, отколкото в момента, в който станат лошите времена, тогава ще е трудно вече да ги изтеглиш“, коментира той.

Обяснението на финансовия министър за изкупуването на дълг през 2023 година е „смешно и е лъжа“, смята Кадиев, според когото „няма никаква логика в това“ и е очевидно, че „ще го изхарчат до изборите“.

Най-голямото ми опасение е, че ще го изхарчат за проекти от типа на градинки, чешмички, както беше по царско време. Или по финансиране на проекти на фирми, приближени до управляващите, или пък инфраструктурни проекти от типа на магистрали, където корупцията е огромна. За съжаление, голяма част от тези средства ще отидат за захранване на корупционната машина“, каза още той.

Според Кадиев заемът е необходим. „Заемът не е нито успех, нито неуспех. Нивата, които бяха постигнати, на заема, са точно пазарните нива към дадения момент. България като държава с много нисък процент заеми спрямо брутния вътрешен продукт, стои добре пазарно. Факт е, че взехме заем на доста по-ниско ниво, отколкото Румъния“, посочи финансовият експерт.

Протестът трябва да продължи, защото „не е просто отдушник и някаква веселба да отидем там да се скараме на правителството“, подчерта Георги Кадиев. Според него протестът е постигнал успех в това властта да започне малко повече да се самоконтролира. Сегашното правителство, колкото и да се поправя и да става по-добро, няма да успее да ограничи корупцията, защото тя  е проникнала на ниските и средните нива в администрацията, допълни бившият финансов заместник-министър.

"Българската банка за развитие, макар и създадена за малкия и средния бизнес, отдавна избяга от това и се превърна в присъдружна банка на управляващите, откъдето те да правят техните схеми", каза още Кадиев.

„Примката около офшорните зони се затяга все повече и повече. Трудно е, тъй като там интересите са много. Но, така или иначе, става все по-трудно да се криеш зад офшорни компании“, коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във