Банкеръ Weekly

Общество и политика

СПАД НА КАПИТАЛОВИЯ ПАЗАР

Липсата на портфейлни инвеститори на пазара доведе до понижаването на индекса на тридесетте най-търгувани дружества на борсата УОРБЪРГ с 4.69 процента.


Най-голям бе спадът в търговията с акциите на Агрополихим (36.10%), Златни пясъци (43.55%), ОЦМ (61.54%) и Стомана (41.96%).


Отложената продажба на 60% от собствеността в Агрополихим поевтини акциите му до 15 300 лв. (преди две седмици те се купуваха на цена 26 603 лв.). Досега забавянето на продажбата се обясняваше с високата цена, която поиска Агенцията за приватизация от единствения засега купувач Норск хидро.


Книжата на Химко поевтиняха до 26 500 лева. Това се дължи на провалените преговори със Stelar Global и на решението производството временно да спре. Евентуално поскъпване на акциите на врачанския торов завод може да се очаква, ако потръгнат преговорите между Агенцията за приватизация и втория потенциален купувач на Химко - DAEWOO.


Акциите на Елкабел затвориха официалния пазар на борсата при цена 22 500 лв. за акция, като през цялата седмица се търгуваха сравнително малки пакети. По време на общото събрание на Елкабел, проведено през миналата седмица, бе решено акционерите да получат 10% дивидент за 1997 г., но това не повлия съществено на цената на тези книжа.


Книжата на Нефтохим намериха равновесната си цена в края на седмицата на 27 400 лв. за акция, след като седмица преди това се сключваха сделки за 30 117 лв. за акция. Понижението се дължи на по-голямото предлагане.


От Министерството на промишлеността съобщиха, че ще се пуснат остатъчни дялове от четири дружества, чиито мажоритарни дялове са били раздържавени по време на масовата приватизация. Ще бъде предложени 14% от Явор АД - Асеновград, 8% от Резервни части - Пловдив, 8% от Хром АД - Силистра, и 18.8% от акциите на Медикет АД - Етрополе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във