Банкеръ Daily

Общество и политика

Спад на чуждите туристи със 70 на сто, чака се първият чартър от Израел

Със 70 на сто по-малко чуждестранни туристи и с 30 на сто по-малко българи е очакваният спад за туристическия сезон. Това каза на среща с бранша в курортното селище Лозенец министърът на туризма Марияна Николова. На 20 август се очаква първият чартърен полет с израелски туристи до Северното Черноморие.

Мярката 80/20 за туристическия бранш да бъде удължена до месец май следващата година, предлага министър Николова. "С оглед и зимния туризъм, и зимната заетост, тоест ние трябва да запазим персонала във всички случаи. Това е много важно да осигурим работа в сектора", каза тя.

"На фона на отчетения спад на туристи този сезон обаче най-южната Черноморска община - Царево, бележи ръст с 20 на сто. Хотелите и почивните бази са 100 процента пълни", каза кметът Георги Лапчев и заяви, че положителните резултати се дължат на добрата рекламна кампания на общината. „Факт е, че до края на септември почти няма свободни места, в които да се нощува“, допълни той.

„Да бъдем гъвкави и да удължим туристическия сезон“, каза министър Николова, а хотелиерът Владимир Кисьов призова колегите си да не затварят ресторантите и търговските обекти до края на месец септември. „Колегите не да търсят определено печалбата, а просто онзи жест да направим към българският турист“, посъветва той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във