Банкеръ Daily

Общество и политика

Сотир Цацаров: Не желая да разговарям с Кирил Петков

"Решението да отнемането на моя допуск до Конституционния съд е било реализирано в петък. На какво основание зам.-председателят на ДАНС е подписал това и как той е запознал премиера, така или иначе се стигна до ситуация, в която премиерът обяви, че моят допуск е отнет. Не мисля, че това е нещо друго, освен опит за доста евтин политически пиар. Направи се опит част от съществуващите проблеми да бъдат маскирани, временно подминати, с обвиняването на двама-трима-четирима човека в тази старана за виновни. Аз чух, че съм виновен за Шенген, за мониторинговите механизми, един народен представител ме обвини и за раждаемостта", заяви шефът на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров пред журналисти след края на изслушването му в Парламентарната антикорупционна комисия.

"Свършил съм много неща, но не мога да нося отговорност за управленската неспособност на някого, който обвинява двама-трима души. Аз съм обвинен включително и за цената на тока. Нека приемем, че аз съм "червената линия", но четвъртата или петата, защото първата прикрива пълна безпомощност", отбеляза той.

Цацаров заяви, че няма никакъв проблем и е съвсем естествено той да се върне в съдебната власт, като припомни, че 20 години е бил съдия и седем - главен прокурор.

"Що се отнася до Кирил Петков - защо трябва да разговарям с него? Нито аз го желая, нито той. Приемете, че аз не го желая. Аз не говоря за замесване, а за това, че такива са правилата, очевидно на политическата игра", коментира още Цацаров.

"В 9:00 ч. в петък правителството обявява, че моят допуск е отнет, в 12:00 ч. това е официално обявено, в 13,20 ми съобщават, че моят допуск е отнет. 15 дни преди да подам оставка аз съм уведомил на парламентарно представени политически сили, че ще подам оставка. 10 дни преди да подам оставка, см уведомил президента Румен Радев - в знак на институционално уважение. След това бе осъществена беседата с агентите на ДАНС, че срещу мен има такава процедура. Когато явно се е разбрало, че аз си отивам, са решили да направят още един ход - да ми отнемат допуска", каза още шефът на КПКОНПИ.

"Въпрос на достойнство е да се боря за това и да си възвърна допуска", добави той.

"Казах ясно - моят допуск не е отнет от председателя на ДАНС, а от зам.-председателя в отсъствието на председателя по поръчение на премиера", допълни той.

За Христо Иванов Цацаров обяви, че го познава като министър на правосъдието в кабинета на Борисов. "Чувах две изречения тогава от него: "Да, господин премиер", "Добре, господин премиер". Е този човек сега не може да бъде съдник на моите дела", заяви Цацаров.

Според Цацаров целта на неговото отстраняване се съдържа в думите: "Трябва да сложим наши хора в прокуратурата и КПКОНПИ". "Само че тези структури така, както се замислят в момента, ще донесат повече вреда, отколкото полза", предупреди той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във