Банкеръ Weekly

Общество и политика

СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ СЕ ЗАВЪРНА В БЪЛГАРИЯ

След близо 50-годишно прекъсване Сосиете Женерал отново откри свой офис в София. За първи път банката се установява в нашата страна през 1908 г. и действа успешно до началото на 1944 година. Възстановеното представителство на най-голямата френска частна банка функционира у нас от 1997 г., но на 1 април тази година бе открито официално от генералния директор на управление Международно Жак Буе. Според него за деветте месеца работа клонът вече е успял да се утвърди като един от маркетмейкърите на българския капиталов пазар. Сосиете Женерал е един от първите акционери на Българската фондова борса, а миналата седмица получи лиценз и за първичен дилър.


На въпрос на в.БАНКЕРЪ как френската банка оценява кредитния рейтинг на България, Жак Буе отговори: По принцип кредитният рейтинг зависи от много фактори и се базира на различни съотношения като размер на дълга, контрол на инфлацията, бюджетен дефицит и т.н. Световните агенции като Moody's, Standard Poors и IBCA прогнозираха от април условия за повишаване на кредитния рейтинг на страната. Ние също потвърждаваме тези прогнози, и, ако те се сбъднат, през следващите месеци България несъмнено ще се ползва с по-високо доверие.


На второ място, ясно е, че от няколко месеца България върви в правилната посока. След контактите, които имах както с президента Петър Стоянов, така и с министри от кабинета, затвърдих становището си, че тя се управлява от много качествени хора - професионалисти и реалисти, които добре разбират препятствията, и най-вече - са решени да ги преодолеят.


Бих могъл да кажа, че ние ще следим развитието на страната ви без предразсъдъци и ще бъдем много прагматични в своята дейност. Ще се развиваме в онези области, в които естествено ще печелим пари, но като предлагаме качествени услуги на българските предприятия.


Що се отнася до възможностите на Сосиете Женерал да насочи чуждестранни инвеститори към България, след като поддържа връзки с 500 мултинационални компании и с близо 400 институционални инвеститори, г-н Буе е на мнение, че най-важното за инвеститорите е да могат да работят в една стабилна законова рамка. Ако в тази област правилата на играта се менят постоянно - подчерта той - естествено е инвеститорите да започнат да нервничат и да загубят интерес към влагането на значителни капитали.


Доволен от перспективите за развитие на Сосиете Женерал у нас е и генералният директор на клона в София Робер Франк. Той заяви, че вече са започнали първите форуърдни операции, които доскоро не са били практикувани в България.


Новият офис на банката се намира в сградата на Интерпред в столицата и предлага целия набор от банкови услуги, познати в 500-те й клона и 80-те й представителства по целия свят. Сред тях са операции по обслужване на вноса и износа, търговско финансиране, доверително управление на сметки, консултации в областта на приватизацията и при емитирането на еврооблигациите.


Сосиете Женерал възнамерява в скоро време да открие още един свой офис в София, а след това да разшири дейността си и в някои от по-големите градове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във