Банкеръ Weekly

Общество и политика

SOS ЗА ЕВРОТО!

ЕВРОПОЛ ЩЕ БРАНИ ЕВРОБАНКНОТИТЕ


Година и няколко месеца преди еврото да стане единствената европейска валутна единица в страните от т.нар. еврозона на 1 януари 2002 г., директорът на европейските многонационални полицейски части Европол Юрген Щорбек предупреди, че се очакват опити за масовото й фалшифициране. Освен че курсът на еврото засега продължава да бъде нестабилен на световните валутни пазари, се оказва, че и евробанкнотите са лесни за фалшифициране. Предполага се, че за много от тях са готови и първите партиди фалшиви банкноти.


Еврото трябва да бъде внимателно охранявано и защитено от всякакви посегателства на фалшификатори и организирана престъпност. Европа има сили да се справи с тях - писа неотдавна Франкфуртер алгемайне.


Европол, Европейската централна банка и Европейската комисия вече бият тревога срещу евентуалните опити за фалшифициране на евробанкнотите и призоват за специални мерки за тяхната защита. Комисарят на Европейския съюз по икономическите и валутните въпроси Педро Солбес заяви, че е необходима защита на еврото, която може да се осъществи чрез въвеждане на нови закони в страните от еврозоната, подобни на тези, защитаващи досега техните собствени валути.


Очаква се Съветът на министрите на ЕС да предложи специален декрет за защита на новата валута. Педро Солбес призова също за координирана размяна на информация между страните от еврозоната и засилен контрол върху циркулацията на еврото от страна на европейските полицейски части Европол.


Европейската централна банка вече откри

първите партиди дефектни банкноти

отпечатани от мюнхенската фирма Гизике и Девриент, и разпореди тяхното унищожаване. Според директора на Европол Юрген Щорбек пълномощията на многонационалните европейски полицейски части трябва да бъдат разширени с цел да бъде опазено по-добре еврото в първите месеци от неговото официално въвеждане. Необходими са не само повече служители в Европол - засега те са само 220, но и засилена охрана на банките, както и по-голям брой специални бронирани коли за транспортирането на новата валута в отделните банкови клонове в страните от еврозоната.


Асоциацията на световните банки в Германия призова правителството да назначи специален министър, отговорен за смяната на парите.

Седемдесет милиарда евромонети

ще бъдат въведени в обращение през първите два месеца в страните от еврозоната, а само тези в циркулация в Германия тежат 200 хил. тона. Още отсега Европол се подготвя да охранява трафика на специалните коли с ценния товар заедно с местните полицейски и гранични части на страните от еврозоната.


Най-много главоболия ще предизвикват опитите за фалшифицирането на евробанкноти - още преди въвеждането им в масово обращение в Сицилия бе заловено огромно количество фалшиви евробанкноти. Шефът на Европол се опасява, че в хаоса на преходния период още в първите месеци на смяната на парите ще се появят и много фалшиви марки, франкове и шилинги. Банковите чиновници са нащрек. Те имат задача внимателно да оглеждат всяка банкнота, а Европол подготвя

централен регистър на познатите фалшификатори на валута

Но фалшифицирането на банкнотите е само един от проблемите, който съпровожда смяната на парите.


Известно е, че в Косово основното разплащателно средство е марката. А в Босна, Македония и Черна гора тя върви наравно с местната валута. Германската марка е в обращение навсякъде на Балканите, затова въпросът, който предизвиква основателна тревога, е: как ще се извърши

смяната на марката с евро в Прищина

или в Сараево, ако там не бъдат разпространени официално евробанкноти. Според журналиста Дирк Шюмер не само местната мафия и банкери прекарват безсънни нощи поради смяната на парите и неяснотите, които се крият зад нея. Предполага се, че 40% от общата парична маса на германската валута - марката, е в чужбина и се очаква огромен поток от нея да започне да се връща в Германия, като в него ще има и пари на организираната престъпност.


Според много анализатори слабостта на еврото се дължи до голяма степен на факта, че огромни суми незаконни пари сега се обменят масово за долари. Те смятат, че в процеса на смяната на парите Европол ще има уникалния шанс да поведе истинска война срещу перачите на пари и организираната престъпност. Създадена е

специална комисия от 15 души в Европол

под ръководството на директора Юрген Щорбек, която ще носи отговорност наравно с европейските централни банки за успешното провеждане на операцията по смяната на парите. Паралелно с мобилизирането на банковите чиновници и на полицейските части тече и масова информационна кампания в страните от еврозоната, която цели всички да бъдат запознати - домакините, служителите, дори и децата, с това как ще изглеждат новите банкноти и какви са преимуществата от въвеждането им за гражданите от еврозоната. Намеренията на властите са да бъдат избегнати и най-малките недоразумения в началото на кампанията, в която банкнотите в портфейлите на гражданите на 12 европейски държави ще приемат нов вид. А докога на Балканите и в Полша хората ще могат да се разплащат с марки, преди и там да бъде въведено еврото, все още не е ясно. Според Дирк Шюмер тази уникална, непозната досега по своите мащаби операция по смяната на парите е така внимателно подготвена, че постепенно всеки възникнал въпрос ще намери своя отговор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във