Банкеръ Daily

Общество и политика

СОС разглежда въвеждането на никоемисионни зони в София

Въвеждането на нискоемисионни зони в София предстои да разгледа Столичният общински съвет (СОС) на заседание от 10:00 ч., според дневния ред, публикуван на сайта на СОС. 

Целта на наредбата е да се намалят източниците на замърсяване на въздуха в създадени от общината зони с ниски емисии на вредни вещества, като се ограничи движението на моторни превозни средства, категоризирани в екологични групи в определени дни, когато замърсяването на въздуха е най-голямо.

СОС предстои да увеличи броя на спортните обекти, които деца и младежи с интелектуални затруднения могат да ползват свободно като към списъка с обекти се прибавят още стадионите в селата Бистрица, Владая, Мировяне, Драгалевци, басейните в 88 СУ, район „Овча купел“, 22 СУ в район „Триадица”, 144 СУ, 145 СУ и 131 СУ в район „Младост”, 153 СУ в район „Надежда”, 150 ОУ в район „Искър".

Безплатно ползване на градския транспорт в София на украинци, избягали от войната, до приключване на военните действия в Украйна се очаква още да одобрят общинските съветници. Украинците и досега имаха право на безплатен градски транспорт, но последното решение на СОС, което дава това право, изтича в началото на октомври. Това е акт на съпричастност и подкрепа към украинските граждани от страна на Столичната община, посочват общинските съветници, вносители на доклада.

Ако бъдат въведени нискоемисионни зони, нивото на азотните диоксиди може да спадне 6-7 пъти, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова:

"Първият етап, който сме предложили - в една малка зона, е със спиране на най-старите автомобили – 20-30-годишни автомобили, които се движат на бензин и дизел. Очакванията са, че 20% от всички тези водачи ще се пренасочат към публичния транспорт, тоест ще оставят автомобилите си".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във