Банкеръ Weekly

Общество и политика

SOS: Прахосмукачка в политиката!

Заплашва ли те отстрел, бегом към ББЦ

Той подхожда с вяра и наивност към новите реалности в политиката. Може силно да люби и мрази.


Теоретици твърдят, че партията му ще се разпадне скоро, обаче Той не им се дава. Обещава, че ще прави деца до 70 с надеждата да продължат делата му. Иде реч за политика, който по думите му вдигал 100 кила от лежанка. Какво тук значат учените с прочетените и написаните от тях томове литература, за изживяващия се като бащица на нацията и неин бъдещ "пръв ръководител" Николай Бареков.


Как се става важна клечка в сапунката "Бареков"? Обграждаш се със свои хора, обещаваш благини и простичко прилагаш схемата: "Свалих ти якето, дадох ти жилетка, а после ти казах: честито палто!". Че малко ли такива политици преживяхме?


През седмицата безцензурник номер едно покори своя нов връх - на 18 август, в Деня на миньора, се сгоди с партия "Лидер". По този начин Той влезе в коалиция с наричания от самия него олигарх Христо Ковачки. А само преди три месеца, преди изборите за Европейския парламент (EП), надул мускулите, Бареков отсече: "На 22 май Ковачки идва при мен, но аз го напъдих. Казах му, че дори няма да вляза в неговите заводи, защото не си плаща осигуровките, какво да говорим за заплатите. И ето го къде е кацнал - при БСП". Думата му беше за Бобов дол и изгладнелите миньори, които бяха "поканени" да гласуват за червената Мая Манолова, като в замяна на това им се обещаваше да запазят своята работа.


Но...времето се променя (а при Бареков твърде бързо), нравите политически - също. Той вече обещава, че ще влиза в заводите. Защото "трябва да има български бизнес, да се налеят пари в икономиката на държавата". Че кой друг освен него ще инвестира? Така сам Бареков се провъзгласи за новия спасител на българските миньори и си пожела да спечели гласовете на всички тях. Помоли се за здравето и за живота им и, представете си, да не се подлъгват по политически популизъм.


Широко известно е, че бизнесменът Ковачки, който бе съден, но оправдан за укриване на данъци в големи размери, се оттегли от рудници, тецове и други предприятия под негов контрол, които вече са собственост на негови приятели и роднини. Знае се също, че през последните 20 години той е бил винаги близък до силните на деня в държавата. Към днешна дата някои анализатори твърдят, че ББЦ и "Лидер" са бъдещите партньори на БСП и левицата. Други обаче са на обратното мнение: за достлука им с ДПС.


Един друг як бащица на нацията пък напоследък обича да казва: "Както ни подреди народът".


На парламентарните избори Бареков ще води листи в Пловдив и Варна. Но не изключва възможността да се впусне в битка с бате си Бойко Борисов и в София, в случай, че не се срещнат в Града под тепетата. Така че, дръж се, българино! На политическия ни тепих иде нещо като мача "Кобрата - Кличко". Кой ти гледа, че единият бил кум, а другият кумец.


На 23 юли Бареков преживя друг вид развод - напуснаха го воеводите от ВМРО. Обаче героят ни е борбен и находчив. След призива на Соломон Паси за разпускане на НДСВ той калеса царистите да се влеят в центристкия патриотичен блок - сиреч, при него. Като в замяна им обеща нещо като живот на командно дишане: "Чрез диалога и контактите ми с ключови фактори в ЕП като Джефри ван Орден и Ги Верхофстад ще съдействам това сливане да бъде прието като знак за градивното и далновидно сътрудничество между консервативната и либералната идея на центристка база", декларира евродепутатът консерватор Бареков. И директно предписа рецепта на Симеон Сакскобургготски: да погледне с добро око на идеята му и да "подтикне активистите на НДСВ, макар и броящи се на пръстите на едната ръка, да направят този ход". Ха сега де! Да се чуди човек за какво ще им е и кои 5-6 царисти ще се подложат на "Операция ББЦ"?


Сега немалко хора продължават да питат зависим ли е Бареков от ДПС. Той твърди, че не е. Защото вестниците, "списвани от ДПС, издигат в култ Бойко Борисов, а аз съм омаскаряван там всяка сутрин". Съвсем отделен е въпросът защо му се случи и тази раздяла. Може пък в един тежък момент отново да им се предложи. В края на краищата, откакто свят светува, няма политик, който види ли опасност за себе си, да не пуска тутакси алармата "Отечеството е над всичко".


Важното е да вървят туризмът, земеделието и енергетиката, както с лека ръка ни обещава бившият телевизионер Бареков. Ама хората се интересуват има ли той достатъчно пари и кой ще го финансира на предстоящите избори: "Ясно е, че няма да ни финансира Ваньо Танов с пари от митниците, няма да ни финансира и новият шеф на горите с пари от дърводобив. На всички стана ясно, че "България без цензура" е независима партия", опита се да обясни положението си в сряда в ефира на БНТ Бареков.


Към коалицията "България без цензура" , освен "Лидер", влизат още Земеделски народен съюз (ЗНС) на дезертиралия от левицата депутат в 42-рия парламент Румен Йончев и Движение "Гергьовден" с председател Драгомир Стефанов.


Любопитното е, че последният си флирт с партията на Ковачки и раздялата с воеводите ексжурналистът коментира така: "Реал Мадрид продаде неможещия Пепе и купи Роналдо". Но никой не знае кой и как точно е заплатил за т. нар. Роналдо (партия "Лидер"). Все пак не е толкова далеч датата 20 юли, когато зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев напусна партията с думите: "Много!", отговаряйки на въпроса "Колко пари се въртят в ББЦ?", визирайки Делян Пеевски. Но оттогава изтече и много политическо време, през което новият политик Бареков хвърли въдиците си сред отстреляни вече играчи.


На 18 юли Бареков тържествено обяви, че дългогодишният кмет на София и бивш служебен премиер на 83-то правителство на България (12 февруари - 21 май 1997-а) и лидер на ССД Стефан Софиянски, от доста време е негов съветник. Десет дни след това Софиянски обаче отсече, че не се е издигнал чак до такава позиция. Но партията му влязла в коалиция с ББЦ, за да покажат, че са по-добри от другите. Софиянски не отрича, че работи "над програма за икономическото развитие на държавата, както и над нова конституция". Факт е обаче, че неговият политически файтон от хора в крайна сметка отпадна от коалицията на ББЦ.


За сметка на това само седмица преди края на 42-рия български парламент Бареков отбеляза поредния си гол - този път във вратата на Волен Сидеров. Публиката бе уведомена, че атакистът Димитър Аврамов напуска партията си и ще е водач на листата на ББЦ в Разград, за да разбие "уродливия монопол на ГЕРБ и ДПС в града". Какво по-добро от това авторът на разследвания, свързани с турцизацията, и съавтор на шестсерийния документален филм "Новото робство", да се присъедини към Бареков? Нали повечето от социолозите вещаят политическа смърт на "Атака"? Факт е обаче, че почитаемият г-н Аврамов занапред ще плаща членския си внос в ББЦ, с оправданието: "Не съм предател - мен ме предадоха хора, които не могат да различат българската национална кауза от шумоленето на банкнотите".


Бареков прибра под крилото си и инак очарователната Калина Крумова, бивш депутат от партията на Сидеров. В ББЦ тя стана лицето на "Евромайки", като се ангажира пряко с проблема за сурогатното майчинство. И така, видите ли, щели сме да се справим с демографската криза. Ще хвърляме шапка, ако 43-ият парламент приеме специализиран закон, за да влезе България в списъка на държавите, регламентирали сурогатното майчинство. За да се родят и, дай Боже, да останат повече българчета на родната ни земя.


А спомняте ли си за Георги Марков? Първият депутат, напуснал парламентарната група на ГЕРБ. На 3 декември миналата година той взе решението си, след като по своя инициатива отиде с бившия премиер Пламен Орешарски в съседна Румъния. "Фидосова си отиде, но не си отиде фидосовщината в ГЕРБ. Борисов и Цветанов малко да се поощипят, депутатите трябва да имат свобода", заяви той тогава. Така и не стана ясно дали Марков наистина е издействал 1 млн. лв. от държавата за Свищовския универстет. Тогава обаче той произнесе култовите изречения: "Витае страх, че някой може да бъде купен, продаден, но ние, ако си нямаме доверие, какво правим? Ще се превърнем в партийни секретари. ГЕРБ ще стане като в руската армия - отпред гърмят фашистите, а отзад, ако тръгнеш да бягаш, ще те гръмнат политкомисарите". По този повод устатият Антон Кутев от БСП каза, че "ГЕРБ се разлага и започва да мирише" и че предстои отърсване от страха.


Предстои да видим следващия епизод: "Кой от кого и защо се страхува" в прахосмукачката на ББЦ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във