Банкеръ Daily

Общество и политика

СОС потвърди, че знамето на Украйна ще стои на сградата на СО

Знамето на Украйна ще продължи да стои на сградата на Столичната община, реши отново общинският съвет.

Потвърдени бяха още две решения - алея пред сградата на руското посолство да бъде кръстена "Героите на Украйна", а зелено пространство да бъде наречено "Борис Немцов" на името на убития преди седем години руски опозиционер, отявлен противник но Путин.

Така с гласовете на съветниците от ГЕРБ - СДС и "Демократична България" беше отхвърлено становището на софийския областен управител Иван Кючуков, че първоначалните решения на общинския съвет не са законосъобразни.

По-рано днес протест пред Столичната община организираха от Градския съвет на БСП-София съвместно с патриотични организации.

Демонстрацията е срещу повторното разглеждане от Общинския съвет на решенията за издигане на украинското знаме на сградата на Общината и именуването на пространства на "Героите на Украйна" и "Борис Немцов", които  областният управител на София град отмени като незаконосъобразни.

Решението на Столичния общински съвет за издигане на знамето на Украйна на фасадата на сградата на Столичната община е противозаконно, реши на 18 април областният управител на София Иван Кючуков. Според него в нарушение на закона са именувани алея и зелено пространство - "Героите на Украйна“ и "Борис Немцов".

В становището на областния управител на София-град Иван Кючуков няма нищо лично и политическо, увери самият той. "Единствено и само със законосъобразни мотиви върнах решението, които са стъпили върху Конституцията и законите на България. Нито с политически пристрастия, нито с мои лични мотиви. Мотивите са напълно законосъобразни", посочи Кючуков.

Общинските съветници от БСП не са изненадани, тъй като в обжалването си са посочили, че решението на Столичния общински съвет противоречи на наредбата и на законодателството, посочва Милка Христова от БСП. 

"Доколкото областният управител е задължен да прави преглед по законосъобразност, ние сме изключително удовлетворени, че е съобразил нашите доводи и е върнал тези решения за ново разглеждане в Столичния общински съвет. Надяваме се разумът да победи и при новото повторно гласуване, колегите да не робуват на краткосрочни политически цели, амбиции и конюнктурни интереси, а да се съобразят преди всичко както със законодателството, така и с мнението на голяма част от софиянци, тъй като ние предупредихме, че тези спорни решения разделят гражданите на София, а не ги обединяват и то в тази изключително тежка и напрегната обстановка", обясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във