Банкеръ Daily

Общество и политика

Соломон Паси: Русофилството в България е колос на дървени крака

Последната ситуация беше много сериозен удар. Всичко това показва, че русофилството в България е колос на дървени крака, който няма реални перспективи. Така бившият външен министър Соломон Паси коментира скандала около посещението на руския патриарх Кирил у нас.

Паси поясни, че патриархът седи много високо в руската сигурност. Той имал ранг на 4-звезден генерал в руската система за сигурност.

"Най-важното е, че през последните 4 г. от Москва бяха ударени няколко мощни плесници на хората, които смятат, че Русия им е приятел“, категоричен бе бившият външен министър.

Соломон Паси не подмина и темата за отравянето на руския шпионин Скрипал и реакцията на Великобритания. По думите му нямало доказателства, че някой нарочно е натопил Москва за престъплението.

"В историята има много случаи, че Русия действа по този начин. Най-сериозната хипотеза за отравянето на цар Борис III, е че именно Москва е отговорна за това. Лично Евгений Примаков, който беше шеф на руското разузнаване, разкри това. Той призова Симеон Сакскобурготски да търси информация за това в руските архиви.", обясни бившият външен министър от царското правителство пред bTV.

"Реакцията по същество ще бъде, ако Тереза Мей поиска колективна отбрана на НАТО срещу отровителството", допълни Паси.

Той коментира и отстраняването на На държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. „На него доста отдавна му се клатеха краката. Той имаше свое собствена политика по отношение на Северна Корея, която Тръмп не одобряваше. Срещата между президентите на САЩ и Северна Корея не като дипломация към дипломация или оръжия срещу оръжия, тя по-скоро е ПР срещу ПР. Тръмп се съгласи да разговаря с Ким, но при определени условия. Това е един доста добър ход. Сега думите в дипломацията вече имат много по-малко значение, отколкото преди години“, каза Соломон Паси

Facebook logo
Бъдете с нас и във