Банкеръ Daily

Общество и политика

Соломон Паси: НАТО закъсня със засилването на присъствието в Черно море

Местните избори в Турция са доказали, че страната все още е демократична. Ердоган в момента се страхува не само за кариерата си, но и за своя живот, коментира бившият министър на външните работи Соломон Паси за ситуацията в южната ни съседка. 

На местния вот партията на турския президент загуби в големи градове като Истанбул и Измир, както и в столицата Анкара. Формацията на Ердоган обаче оспори резултатите пред изборния съвет, който ще се произнесе по претенциите им в следващите два дни. 

"В Турция не трябва да се говори за събития, трябва да се говори за процеси. Тя е цяла планета. Там текат процеси на ислямизация и европеизация. Турция от една страна искаше да става европейска държава, а от друга искаше да стане лидер в ислямския свят", отбеляза Соломон Паси в телевизионно интервю. 

Той се спря и на полемиката около евентуална намеса на Анкара при приемането на българския Закон за вероизповеданията. Според него изказването на външния министър Чавушоглу е било за "вътрешна употреба" с оглед изборите. "Няма какво повече да се добави по позицията. Нека си дадем сметка, че Турция е по време на избори. А това, което вчера е казал говорителят на министъра, е фактическото извинение със запазване на лице. Те са казали "Извинявайте, но ние това го ползваме за вътрешна употреба". Изобщо не трябва много сериозно да слушаме политиците в предизборни периоди", обобщи бившият министър от кабинета "Сакскобургготски". 

Паси очаква НАТО да разшири присъствието си в Черно море. Този въпрос се обсъжда в сряда и четвъртък от външните министри на страните на Алианса във Вашингтон. "НАТО си дава сметка, че проблемът му е в Черно море. С оттеглянето на Русия от ракетния договор ние изпадаме в една чисто нова ситуация. И това вчера в организацията го забелязаха и го отчетоха. НАТО започва много активно военно присъствие в Черно море, според мен много късно. Отказът от военно присъствие на НАТО изостри апетитите на Русия", смята Соломон Паси. 

По думите му засилването на присъствието на НАТО е можело да се случи преди 15 г. и по този начин да се избегнат проблемите в Грузия, анексирането на Абхазия, Крим и проблемите в Източна Украйна.

"Ако ние говорим за някакво военно присъствие, то е с усмирителен характер. НАТО не е нападателна организация, тя е защитна организация. Но ако една защитна организация няма защитни сили, тя вече става уязвима", каза още Паси, според когото доверието в НАТО остава високо, но силата на Алианса е друг въпрос. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във