Банкеръ Daily

Общество и политика

Соломон Паси иска военноморска база на НАТО в България

Имаме нужда от военноморска база на НАТО, без значение дали тя ще бъде изградена във Варна или в Бургас. За това настоя президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси при откриването на конференцията „Стратегията на НАТО за сигурността в черноморския регион“.

"Страната ни може да използва опита си със създаването на предишните бази на Алианса у нас и това да се случи в близките години. Българската морска индустрия трябва да участва в строителството на новите ни бойни кораби, защото има тези възможности. Изтребителите ще трябва да ги купим, за корабите положението е различно“, коментира Паси, цитиран от БТА. 

Посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел, който участва в  откриването на форума. В словото си той припомни ролята на Фрнация за изграждането на Военноморските сили на страната ни. През 1897 – 1908 г. в България пребивава втора френска военноморска мисия, ръководена от капитан II ранг Пол Пишон. През този период са построени във Франция и получени основните военни кораби на България: учебния крайцер „Надежда“ (1898), шестте 98-тонни торпедоносци „Храбри“, „Строги“, „Смели“, „Летящи“, „Дръзки“ и "Шумни“ , спомагателни кораби, плаващи торпедни батареи, далекобойна артилерия, минно въоръжение и др.

Посланик Льобедел подчерта, че НАТО трябва да бъде по-фокусирано върху Черно море. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във