Банкеръ Daily

Общество и политика

Соломон Паси: Балканите имат нужда от ядрени оръжия

Притеснява ме излизането на Русия от ракетния договор със САЩ, нарушава се балансът. В Европа има атомни оръжия, не знам как те ще са разместени, но ние, на Балканите, имаме нужда от ядрени оръжия, които да гарантират мира така, както го правеха по време на студената война.

Това заяви бившият външен министър Соломон Паси в студиото на Би Ти Ви.

Несигурността в Черно море ще е основна тема на посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София, тъй като Русия притежава 80-90% от въоръженията в Черно море, така че няма как това да не притеснява НАТО. Ще се говори и за приемането на Македония, както и двата процента от държавния бюджет, които трябва да се използват за въоръжение в страната.

Той коментира изявлението на президента Радев в Кошице, че той е на форума на НАТО, за да предпази българските енергийни проекти от външна намеса, което някои коментираха като антинатовско изказване. Според Паси заплаха за енергийните проекти на България винаги е имало и най-голямата от тях е зависимостта от Русия. Той коментира думите на Румен Радев така: "Важни са делата, а не думите. Дайте си сметка, че служебното правителство на президента Радев имаше възможност да блокира санкциите срещу Русия, но не го направи, така че са по-важни действията, а не думите."

Facebook logo
Бъдете с нас и във