Банкеръ Daily

Общество и политика

Софийските квартали „Младост“, „Надежда“ и „Хиподрума“ са с най-замърсен въздух в страната

Пет пъти над нормата замърсяване на въздуха с фини прахови частици е регистрирано на три места в страната. Това са столичните комплекси „Младост“, „Надежда“ и „Хиподрума“. В столичния квартал "Павлово", както и в пловдивския район "Тракия" замърсяването на въздуха е 4 пъти над нормата, а в Шумен и Горна Оряховица - 3 пъти.

Основни причини за замърсяването са битовото отопление и автомобилният трафик. Най-вече неблагоприятните метеорологични условия. В момента виждате, че има мъгла, има температурна инверсия. При тези две условия атмосферните замърсители се задържат на едно място, натрупват се и затова се превишава нормата на фини прахови частици, заяви Валери Серафимов от Агенцията по околна среда пред БНР. 

Заради замърсения въздух в София столичната община пусна зелен билет. Продадените в София зелени билети за градския транспорт са два пъти повече от дневната продажба на еднократни билети. До обед са продадени над 40 хиляди билета на цена от 1 лев, вместо 1,60, колкото е редовната тарифа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във