Банкеръ Daily

Общество и политика

Софийският университет ще провери плагиатствал ли е Петър Илиев

Петър Илиев

Трите сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев, кандидат за вицепремиер и вътрешен министър в оттегленото правителство на "Има такъв народ", са допустими и Софийският университет ще ги провери по същество. Това се казва в позиция на заместник-ректора на Софийския университет проф. Николай Витанов

Става дума за книгата на Илиев, в която според публикации в социалните мрежи и онлайн медии има десетки страници с недопустимо сходство с разработка на колегата му от Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова. Тя посочи, че е повдигнала въпроса още през 2015 г., но двамата били приканени "да се разберат".

Илиев отрече да е плагиатствал и заяви, че сигналите са недопустими. Но проф. Николай Витанов, който е извършил проверка заедно с юрист от правния отдел и специалист от "Човешки ресурси", твърди обратното.

Сигналите ще отидат в Етичната комисия на университета, като тя може да поиска от ректора проф. Атанас Герджиков да възложи на трима експерти по конституционно право да анализират трудовете на Илиев и Киселова и в рамките на две седмици да дадат заключението си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във