Банкеръ Daily

Общество и политика

Софийският университет ще приема студенти в 116 специалности с оценките от матурите

За учебната 2020/2021 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми, сред които дори право, журналистика и връзки с обществеността. Кандидатстудентски изпити ще има само по биология и химия за специалностите "Медицина" и "Фармация", както и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет.

С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет. Това съобщиха от висшето учебно заведение във връзка с промени в правилника за приемане на студенти, одобрени на 15-и май от Академичния съвет.

Досега пет от общо 118 специалности в СУ не използваха оценките от матурите вместо изпит. Това бяха специалностите "Право", "Медицина" и "Фармация" и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация - "Журналистика" и "Връзки с обществеността". Занапред за всички тях ще се ползват оценките от матурите.

Специално за кандидатстването в специалност "Право" от вуза уточняват, че то ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

Редица други по-малки университети обаче не отмениха изпитите си (предварителните), а напротив - провеждат ги от разстояние. Така постъпиха например от ТУ-София, УНСС, Стопанската академия и др. Някои висши училища планират да проведат и присъствени кандидат-студентски изпити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във