Банкеръ Daily

Общество и политика

Софийският университет ще плати глоба от 30 000 лв. за дупките по фасадата

Боил Банов

Ще бъде наложена максимална глоба за надупчването на сградата на Софийския университет заради поставянето на климатици - около 30 000 лева. Тези промени са направени в разрез със Закона за културното наследство, заяви министърът на културата Боил Банов.

По фасадата на сградата, която е паметник на културата, се появиха дупки за поставяне на нови климатици, сигнализираха през април граждани. Тогава  от "Алма матер" обясниха, че ремонтните дейности са част от ежегодно изготвян план за поддръжка на сградите паметници на културата, стопанисвани от ВУЗ-а, сред които и Ректоратът.

"Не знам подписа на кого е, не мога да оправдая в тази ситуация никого, не може толкова години да се призовава да се пази културното наследство и една от най-високите институции да направи такова нещо, затова ще бъдат наказани, за да се получи ясен сигнал. Може и да ни оборят в съда, но сме се постарали много сериозно, това е рецидив, има подобни случаи и в други обекти в страната. Подходът е същият – преценяват, че трябва да направят някакви промени и ги правят без да се съобразяват със Закона за културното наследство", заяви министърът на културата пред bTV, но не посочи чий е подписа на решението за подмяна на климатични инсталации. 

Министърът припомни, че музеите вече са отворени предстои отварянето и на театрите. "Предстои поетапното отваряне на сценичните изкуства вътре в залите. Нещата изглеждат по-различен начин днес, отколкото преди месец“, каза той и добави, че "сроковете стават много, много обозрими". "Нещата постепенно и поетапно тръгват към своето нормализиране“, заяви още Банов.

Боил Банов заяви също така, че са отпуснати 7,5 милиона лева допълнително заради пандемията от коронавирус. "Много сериозна подкрепа, която да даде на хората на изкуството възможността да гледат напред“, уточни той. "До 6 месеца след извънредното положение сме гарантирали бюджетите и заплати на културните институции и артистите. Тази гаранция им дава възможност да се чувстват сигурни“, заключи министърът на културата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във