Банкеръ Weekly

Общество и политика

Софийският университет излиза на протест

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще започне протести след 22 януари, ако не бъдат изпълнени няколко негови искания. Решението е било взето единодушно от Академичния съвет на извънредно заседание на 3 януари. Конкретен повод за него и за подготвяните протести са две действия на кабинета от края на миналата година - отнемането на сграда, предназначена за обучение на студентите по медицина и публикуването на класация за научната дейност в страната за 2016-а.

От висшето училище искат правителството да ги компенсира с друга сграда заради отнетото здание на столичния булевард "Ал. Стамболийски", всяка година да се осигурява адекватно финансиране за поддържане на неговия сграден фонд, да се отпускат целеви средства за библиотеката му, да се отмени "карикатурната" класация на научна дейност и да се сключи договор за достъп до международните научни бази данни. 

В края на декември Министерският съвет отне сградата на бул. "Ал. Стамболийски" в София в полза на съда и прокуратурата с мотива "отпаднала нужда". Тя беше на Софийския университет до ноември 2016-а, след което бе прехвърлена на Университетската болница "Лозенец"  срещу обещанието да бъде ремонтирана и използвана за обучение на студентите по медицина.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във