Банкеръ Daily

Общество и политика

Софийският университет е с най-висок рейтинг в България

Софийският университет е с най-висок рейтинг в 21 направления. Данните са на Министерството на образованието и науката от рейтинговата система на висшите училища.

Университетът оглавява направленията "Биологически науки", "Биотехнологии", "Информатика и компютърни науки", "Икономика", "История и археология", "Математика", "Науки за земята", "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Политически науки", "Право", "Психология", "Религия и теология", "Социални дейности", "Социология и антропология", "Туризъм", "Физически науки", "Филология", "Философия" и "Химически науки".

Следват Медицинският и Техническият университет в София, които имат водещи позиции в класациите по 5 направления.

Данните в системата за 2014-а година показват, че средният осигурителен доход на завършилите висше образование е 867 лева, а делът на регистрираните безработни сред тях е около 4%. По-малко от половината наети висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование - 46 на сто.

Най-ниска безработица, под 1%, и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) се наблюдава сред завършилите "Медицина", "Фармация", "Стоматология и "Военно дело".

Класацията се прави за четвърта поредна година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във