Банкеръ Daily

Общество и политика

Софийската организация на ГЕРБ брани Фандъкова от нападките на опонентите

Малина Едрева

Софийската структура на ГЕРБ защити Йорданка Фандъкова по обвиненията за купен вот, отправени й от щаба на Мая Манолова и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Шефът на предизборния щаб на Фандъкова - Малина Едрева, заяви, че следизборният ден започва с голяма отговорност. „Това, което получихме като резултати и подкрепа от нашите съграждани във вчерашния ден, е много важно и много показателно като резултат и като отговорност за предстоящите дни, подготовка и провеждане на политиките на София", каза тя.

Едрева от името на кмета на София благодари на всички хора, които вчера излязоха и дадоха своя вот, без значение за кого, и посочи, че важното е в свободен и демократичен град да излезеш и да покажеш своята подкрепа.

Едрева добави, че е важно да си даваме сметка какво казват експертите както по отношение на изборни процеси, така и по отношение на експертите от социологическите агенции. „Авторитетните такива казват, че вот купува този, който губи. Второто нещо, което е важно да знаем и да си припомним, е, че в крайна сметка в София купеният вот не може да обръща резултати, не може да предопределя резултати“, посочи още началникът на предизборния щаб на Фандъкова.

Едрева обърна внимание на ромския вот, около който се завъртяха най-големите обвинения за купен вот. „Интересно е също да се знае, че когато се цитира подкрепата на ромския вот за един от кандидатите, услужливо се пропуска ромският вот за другия от кандидатите. Г-жа Манолова е удвоила своята подкрепа в секциите, в които тя цитира, а именно в „Христо Ботев“, „Факултета“ и „Филиповци“ и това се вижда от протоколите“, посочи тя. Досегашният председател на СОС Елен Герджиков също коментира твърденията, заявени в брифинга на Мая Манолова, като посочи, че е абсурдно да се твърди, че съществува социологическа завера, която е работела в полза на Йорданка Фандъкова в изборния ден.

„Това, видите ли, че екзитополовете са давали преднина за г-жа Фандъкова, по някакъв начин било демотивирало избирателите на г-жа Манолова. Съществуването на такава завера е абсурдно. Екзитполове правиха агенции като „Алфа рисърч“, „Галъп Интернешънъл“, „Тренд“ – социологическа завера със сигурност има, но тя не е в екзитополовете, а в резултатите, които бяха показвани по някои медии и широко отразявани по време на кампанията и това са агенции, които са откровено партийни и даваха обратното – преднина за г-жа Манолова и то немалка. Това е абсурдно и нямам представа докъде ще стигнат опитите за оправдаване на резултатите, но изобретателността на ИК наистина ме учудва“, коментира Герджиков.

В заключение той каза, че по никакъв начин не може да нарече кампанията достойна и, че ако някой е очаквал след нея достойна загуба или достойно признаване на загуба, очевидно е наивник. „За съжаление не сме свидетели на подобно нещо, а това не би трябвало да е така в една политическа битка, която претендира да бъде демократична и в унисон с демократичните традиции“, подчерта Герджиков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във