Банкеръ Daily

Общество и политика

Софиянци ще кандидатстват до 20 август за подмяна на старите отоплителни печки

До 20 август притежателите на стари отоплителни печки в София могат да кандидатстват за подмяната им с по-екологични уреди в районните администрации. 55 000 домакинства в София се отопляват на твърдо гориво. Това е един от основните замърсители на въздуха в зимните месеци. 

Подмяната е напълно безплатна, а средствата са осигурени от Оперативна програма "Околна среда". „В рамките на 54 месеца трябва да бъдат подменени отоплителните уреди на 15 000 домакинства”, съобщи пред БНР началникът на Дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столичната община Теодора Полимерова.

"По време на кандидатстването гражданите се съгласяват с условията, като едно от тях е демонтаж на стария отоплителен уред и предаването му на Столична община за рециклиране. За сметка на това се получава ново отоплително устройство с двегодишна гаранция и гаранционно обслужване, както и годишен технически преглед след първия отоплителен сезон", обясни тя.

Проектът е на стойност над 44 милиона лева. Необходимите документи и условията за кандидатстване по програмата са публикувани на интернет страницата на Столичната община.

Facebook logo
Бъдете с нас и във