Банкеръ Daily

Общество и политика

София в челото на световната класация за мръсен въздух

И в неделя (12 януари) въздухът над София е замърсен. Според данните на световния сайт airvisual.com към 13.00 часа София е на седмо място по замърсяване на въздуха в света. Към 13.45 часа столицата ни вече заема 13 позиция.

Най-замърсен е въздухът в районите на „Младост”, „Надежда”, „Павлово” и „Хиподрума”, където праховите частици са в оранжевия сектор на опасно мръсен въздух.

Градът с най-мръсен въздух в световен мащаб е Дака в Бангладеш, на второ място е столицата на Австралия – Канбера, където седмици наред горят огромни пожари и затова въздухът е толкова мръсен и запрашен.

На четвърто място по замърсяване днес е Сараево, следван от Шанхай, Мумбай – Индия и столицата Делхи. Съседен Белград е на 11-о място.

В днешния ден Столичната община призовава гражданите да не използват лични автомобили, а обществен транспорт. Призиви има и за отоплението -  гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, при възможност да преминат към алтернативно отопление. 

Столичен инспекторат инициира извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Предприемат се и проверки на строителните обекти, генериращи емисии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във