Банкеръ Daily

Общество и политика

София ще посрещне Деня на детето без детска градина, посочват от „Демократична България”

Тези дни бяхме свидетели на поредната ежегодна изненада - местата в общинските ясли и детски градини се оказаха драстично по-малко от децата, кандидатстващи за тях. Изненада? Това се казва в декларация на групата на „Демократична България” в Столичния общински съвет относно недостига на места в общинските детски градини.

„Уви, изненадата с детските градини вече е традиция, датираща поне от 2008 г. - оттогава г-жа Фандъкова отговаря за образованието и културата в София, първо като зам.-кмет, а после и като кмет. Всяка година тази изненада предизвиква гражданско недоволство. Тази година обаче вместо Деня на детето София изглежда ще отбележи Деня на детето без детска градина. Протестът на родителите е повече от справедлив - без места останаха близо 8 000 деца”, пише още в документа.

Общинските съветници посочват, че вчера са разбрали, че г-жа Фандъкова пак е дала обещание. Обещала е решението за детските ясли, което от „Демократична България” са предложили по време на предизборната си кампания - партерните етажи на новите сгради да бъдат използвани за детски ясли. 

„И след като г-жа Фандъкова така и така е започнала да изпълнява нашата предизборна програма, предлагаме да продължи с предложението ни за ваучерите, компенсиращи семействата на деца, за които общината не е осигурила ясла или детска градина. Предложението ни съвпада и с настоящото искане на протестиращите родители. Внесохме го в Столичния общински съвет в края на януари при разглеждането на Бюджет 2020 за София и в него беше предвидено 13,2 млн. лева да отидат при родителите на децата, които не са класирани в общински ясли и детски градини”, казват от „Демократична България”.

Ето пълният текст на декларацията на общинските съветници от „Демократична България”:

Управлението на Столична община има две състояния - изненадата от собствената неподготвеност... и обещанията, че грешките няма да се повторят. 

Изненадата, че всяка зима вали сняг. Изненадата, че след всеки претупан ремонт трябва да се ремонтира отново. Изненадата, че хартиената администрация е неефективна и непрозрачна. Изненадата, че хората предпочитат колите пред градския транспорт, а пък въздухът е мръсен. Изненадата, че в много квартали няма тротоари, улици и паркинги. Изненадата, че в центъра на София още стоят комунистически паметници. 

Тези дни бяхме свидетели на поредната ежегодна изненада - местата в общинските ясли и детски градини се оказаха драстично по-малко от децата, кандидатстващи за тях. Изненада? 

Уви, изненадата с детските градини вече е традиция, датираща поне от 2008 г. - оттогава г-жа Фандъкова отговаря за образованието и културата в София, първо като зам.-кмет, а после и като кмет. Всяка година тази изненада предизвиква гражданско недоволство. Тази година обаче вместо Деня на детето София изглежда ще отбележи Деня на детето без детска градина. Протестът на родителите е повече от справедлив - без места останаха близо 8 000 деца. 

Съвсем очаквано, след поредната изненада, общината премина в другото си състояние - на обещанията. Защото така и не успява да просъществува в едно от най-важните за всяко управление състояния - състоянието на базисна почтеност. Без него “работа, работа, работа” се превръща в “изненада, изненада, изненада”. За ГЕРБ - традиционна, а за гражданите - хронично неприятна. 

Вчера разбрахме, че г-жа Фандъкова пак е дала обещание. Обещала е решението за детските ясли, което от Демократична България предложихме по време на предизборната си кампания - партерните етажи на новите сгради да бъдат използвани за детски ясли.  

И след като г-жа Фандъкова така и така е започнала да изпълнява нашата предизборна програма, предлагаме да продължи с предложението ни за ваучерите, компенсиращи семействата на деца, за които общината не е осигурила ясла или детска градина. Предложението ни съвпада и с настоящото искане на протестиращите родители. Внесохме го в Столичния общински съвет в края на януари при разглеждането на Бюджет 2020 за София и в него беше предвидено 13,2 млн. лева да отидат при родителите на децата, които не са класирани в общински ясли и детски градини. Без изненада, мнозинството в СОС го отхвърли.  

Впрочем, от години е ясно, че са нужни промени в нормативната уредба, определяща условията, по които се изграждат детските градини. И би било наивно да смятаме, че г-жа Фандъкова, която е зам.-председател на ГЕРБ, не може да си осигури необходимата законодателна промяна, стига наистина да я иска. 

Но, както става напоследък, вероятно и в този случай вината за висящия от години проблем с детските градини ще се окаже пак наша - да бяхме се превърнали по-рано в източник на вдъхновение за г-жа Фандъкова... Впрочем, на сайта demokrati.bg имаме мерки и идеи за няколко години напред. Заповядайте! 

Facebook logo
Бъдете с нас и във