Банкеръ Daily

Общество и политика

София ще бъде домакин на годишна среща ЕС- Западните Балкани през октомври

Западните Балкани ще са един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, като темата ще бъде разглеждана в три аспекта: европейската перспектива на балканските държави, сигурността и миграцията и свързаността между държавите. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на среща с представителите на чуждите медии у нас, която се състоя днес. Разговорът се проведе по инициатива на Клуба на чуждестранните кореспонденти в България.

Министър Павлова поясни, че България ще работи за ясна карта за присъединяване на всяка една от държавите на Западните Балкани, без да създава фалшиви очаквания, но с конкретни стъпки и стратегическо партньорство за страните, които имат нужда от експертиза за подготовка на институциите си. По темата за сигурността министърът сподели, че още в края на октомври, в рамките на Естонското председателство, София ще бъде домакин на годишна среща ЕС- Западните Балкани на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Лиляна Павлова подчерта огромното значение на коридор №8, развитието на железопътната инфаструктура, въздушната свързаност, енергийните междудържавни връзки и отпадането на роуминга за Западните Балкани в контекста на дигиталната свързаност.

Тя изрази българката позиция, че кохезионната политика е основополагаща за преодоляване на различията между държавите-членки и бъдещето на Европа. „Ние подкрепяме въвеждането на иновативни подходи и финансови инструменти, но сме убедени, че грантовото финансиране също трябва да се запази. Трябва да намерим точният баланс между двете“, каза министър Павлова.

Сред обсъжданите теми бяха Шенген и реформите на Еврозоната, логистичната подготовка, основните срещи по време на председателството ни, въпросите, по които според българската страна ще трябва да се търси компромис между страните членки и много други.

На въпрос на информационна агенция ТАСС дали санкциите срещу Русия ще бъдат обсъждани по време на българското председателство, министър Павлова посочи, че те ще се обсъждат в различни формати, ще бъдат направени анализи какви са последиците от тях върху икономиките, за да се намери най-доброто решение.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във