Банкеръ Daily

Общество и политика

София се състезава с 18 града за Европейската агенция по лекарствата

Общо 27 кандидатури са получени в Брюксел за домакинстване на две агенции, които в момента са в Лондон, но след Brexit трябва да бъдат преместени. За Европейската агенция по лекарствата ще се състезават 19 града, а за Европейския банков орган - 8.

Кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата  бе подадена официално в понеделник, а правителството взе решението за това на последното си заседание. Кандидатурата ни бе внесена в последния момент - крайният срок за подаване бе на 31 юли.

Веднага след като стана ясно, че Великобритания напуска Европейския съюз, останалите страни членки започнаха неформално надпреварата за европейските институции на Острова. До 30 септември Европейската комисия ще разгледа внесените кандидатури, а официалното решение за релокация се очаква през ноември.

Кандидатите са Европейската агенция по лекарствата са: Амстердам, Атина, Барселона, Бон, Братислава, Брюксел, Букурещ, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, Лил, Милано, Порто, София, Стокхолм, Малта, Виена, Варшава и Загреб.

За Европейския банков орган кандидатите са: Брюксел, Дъблин, Франкфурт, Париж, Прага, Люксембург, Виена и Варшава.

Основните задачи на Европейската агенция по лекарствата са да разрешава и извършва мониторинг на лекарствата в ЕС. Предприятията подават заявления до Агенцията за единно разрешение за употреба, което се издава от Европейската комисия. Разрешението им позволява да предлагат съответното лекарство на пазара в ЕС и европейското икономическо пространство. 

Ако одобрят кандидатурата на София, централата ще бъде в "София Тех Парк".  Тя ще бъде напълно функционална към датата на преместване на агенцията, но не по-късно от първи януари 2019 г. Цялостната застроена площ на централата ще надвишава 30 000 квадратни метра. Локацията е подходяща, защото "София Тех Парк" се намира на по-малко от 10 минути от летище София.

Друг ангажимент ще бъде преместването на близо 900-те служители на агенцията. Децата им ще имат право на безплатен достъп до училищно образование в държавните и общински училища.

Кандидатурата на София е аргументирана от българското правителство с добрите икономически и социални перспективи пред страната, бързо разрастващия се пазар на труда и проевропейските обществени нагласи. Специално се изтъква, че секторът на информационните технологии нараства средно със 7.3% годишно. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във