Банкеръ Daily

Общество и политика

София пуска вода за Перник, реши Столичният общински съвет

Столичният общински съвет одобри предложението на Министерския съвет да помогне на Перник за справяне с водната криза. Предложението бе одобрено с 56 гласа "за" и един "въздържал се". Дебатите за това дали да се позволи от водопреносната мрежа на София да бъде използвана за пренос на вода от "Белмекен" през "Бели Искър" към миньорския град, продължиха близо 3 часа, а заседанието бе извънредно. На него присъства и кметът на Перник Станислав Владимиров.

"Основното, което се опитваме да решим днес е дали бихме желали да отпуснем вода за нуждите на Перник, така че да могат да запазят режима, който е въведен в момента. Не мога да разбера атаките към единственото политическо лице, което решава кризата - Йорданка Фандъкова. Политическата роля на кмета на София е да реши кризата. Можем да изпитваме гордост от управлението, което ни гарантира спокойствието", заяви общинският съветник от политическата група на ГЕРБ/СДС Прошко Прошков.

"Контролът ще се извършва чрез концесионера "Софийска вода". Във всеки един момент, в който има и най-малък риск за водоподаването на Столичната община, водата към Перник, ще се спира", подчерта другият съвносител на предложението в общинския съвет Георги Георгиев.

Волен Сидеров посочи, че на заседанието трябва да присъстват регионалният министър и екоминистърът.

"Това не е водна, а политическа криза, която ще ни струва около 30 млн. лева. Предлагам ГЕРБ от партийната субсидия да ги плати. Ние не носим отговорност към безотговорното управление на водните ресурси", каза независимият общински съветник Борис Бонев.

Той добави, че целта на общинарите е да подобри живота на хората, а не да решават кризи. И изтъкна, че при тежка криза само оставки няма да са достатъчни.

Малина Едрева от групата на ГЕРБ се обърна към Бонев и го обвини, че изказването му е насочено не към София, а касае цялата страна. Тя го попита колко хора стоят зад него.

Изказването на Бонев бе определено като популистко от председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

Карлос Контрера от групата на патриотите заяви, че опасенията за риск пред София са пресилени.

На заседанието стана ясно, че решението няма да наложи промяна в концесионния договор със Столичната община. "Софийска вода" няма да повишава цената на водата за столичани заради пренасочването на вода към Перник, категорични са вносителите на предложението.

От дружеството допълниха, че ще имат повишени разходи и се надяват КЕВР да се съобрази с това.

Методи Лалов от "Демократична България" отбеляза, че нито държавата, нито общината правят нещата, както трябва. "Отговорните лица за кризата в Перник, трябваше да седят днес в тази зала", каза той.

Правителството предложи изграждането на водопровод между столицата и миньорския град през Мало Бучино като антикризисна мярка. Проектът е на стойност 25 милиона лева. Освен тях държавата ще трябва да заплати и дължимите такси за пренос на водата по софийската инфраструктура.

Фандъкова успокои столичани, че помощта за Перник няма да ги ощети. Тя настоя водоснабдяването на София да бъде подсигурено чрез монтиране на спирателен механизъм по новия водопровод и чрез отпускане на средства за ремонт на стената на язовир "Бели Искър".

Facebook logo
Бъдете с нас и във